кино филм

На филмовия фестивал в Дрезден за 33-и път бяха раздадени наградите „Златният конник“. „АЙВА“ на българката Венета Андрова е едно от отличените заглавия.

Българският филм „АЙВА“ спечели статуетката „Златния конник“ в категорията за международен анимационен филм. Фестивал

В рамките на 33-ия филмов фестивал за късометражно и анимационно кино в Дрезден бяха представени 368 филма от 64 държави. Акцентът тази година беше поставен върху отношенията между филмите и политиката.

Филмовият фестивал в Дрезден се провежда от 1989 година. По време на първото му издание са показвани филми, които дотогава са били забранени или са били непознати в ГДР. След Обединението на Германия обаче фокусът се премества върху късометражното и анимационно кино.

Общо девет статуетки “Златният рицар” бяха връчени тази година, както и още седем специални награди. Най-голямата награда в размер на 20 000 евро, връчвана от саксонския министър на културата и туризма, спечели германската продукция „Doom Cruise“.

„АЙВА“ на Венета Андрова в категорията за анимация, както и датският “Липса на яснота” в категорията за най-добър късометражен филм, получиха награди в размер на 7 500 евро.

Историята на АЙВА – художничка робот

13-минутният филм на Венета Андрова разказва за АЙВА – художничка робот, която чрез работата си разглежда темата за мъжествеността в нейните разнообразни форми и нюанси. Филмът беше включен и в програмата на 25-ото издание на „София филм фест“.

Текстът е публикуван в Дойче Веле, заглавието е на редакцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!