Милен Цветков
На снимката: Милен Цветков

Улица в София ще носи името на журналиста Милен Цветков. Преименуването на част от ул. 549 в район “Подуяне” бе прието единодушно от общинските съветници в четвъртък.

Докладът, внесен от общинския съветник Симеон Ставрев от „Демократична България“, предвижда участък от улицата, на която се намира телевизията, в която журналистът работеше до последно, да носи неговото име. Идеята е на колегите на Цветков от ТВ 1.

Улица 549 е разделена на две части, които нямат нито географска, нито физическа връзка една с друга. Първата част се намира северно от бул. “Владимир Вазов”. Тя е сравнително къса – започва от булеварда непосредствено срещу стадион “Георги Аспарухов”, движи се успоредно на Перловска река, пресича ул. “Резбарска” и завършва преди Малашевски гробища.

Точно тази част от улицата вече ще се казва “Милен Цветков”, реши СОС. Втората част на ул. 549, която се намира на юг от бул. “Владимир Вазов” и на изток от стадион “Георги Аспарухов”, представлява няколко малки улици, които ограждат четири карета със сгради. Тя ще запази сегашното си име.

На 19 април се навършиха две години от смъртта на Милен Цветков. На тази дата през 2020 г. Кристиан Николов се заби с мощния си джип “Ауди Q7” в автомобила “Субару Форестър” на Цветков, спрял на червен светофар. Експерти доказаха, че в момента на удара “Ауди”-то се е движело с 98-99 км/ч при разрешена скорост от 50 км/ч.

Николов бе обвинен, че е причинил смъртта на журналиста при евентуален умисъл, тъй като е употребил три вида наркотици. За това обвинение Наказателният кодекс предвижда минимум 15 години затвор, а най-тежкото наказание е доживотен затвор.

Кристиан Николов получи 9 г. затвор. Той прекара година и половина в ареста, след което остана под домашен арест и тези срокове му се приспадат от присъдата. До нейното разглеждане на още две инстанции и окончателното й влизане в сила, той може да отърве поне 3 години от престоя си зад решетките.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук