Нарастващата изолация на Русия няма да доведе до „остра“ криза в световното предлагане на петрол, тъй като производството в други страни се увеличава, а търсенето от страна на Китай намалява, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Агенцията, която и преди е предупреждавала, че нахлуването на Москва в Украйна може да предизвика „шок“ в световните доставки, заяви, че плановете на ЕС и Г-7 да забранят вноса на руски нефт ще „ускорят преориентацията на търговските потоци“ и ще принудят Русия да намали производството.

„Стабилно нарастващият добив в други страни, съчетан с по-бавен ръст на търсенето, особено в Китай, се очаква в краткосрочен план да предотврати остър дефицит на предлагането“, заяви в месечния си доклад агенцията, която съветва развитите държави.

След като през април предлагането спадна с близо един милион барела на ден, през втората половина на годината загубите могат да се увеличат до три милиона барела на ден, смята агенцията.

Съединените щати и други богати държави решиха да използват извънредните си петролни запаси в опит да укротят цените на суровия петрол.

Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари доведе до рязко покачване на цените на нефта, но поради строгите ковид мерки в Китай – най-големият вносител на суров петрол в света, търсенето намалява.

МАЕ заяви, че „стабилно нарастващият“ добив от САЩ и близкоизточните членове на петролния картел ОПЕК+ ще помогнат за компенсиране на загубите от Русия.

Като се изключи Русия, световното производство на петрол ще нарасне с 3,1 млн. барела на ден от май до декември, заяви агенцията.

В същото време прогнозите сочат, че ръстът на световното търсене на петрол ще се забави до 1,9 млн. барела на ден през второто тримесечие, което е повече от половината от темпа през първите три месеца на годината.

Очаква се обаче то отново да нарасне от април до август, тъй като потреблението на автомобили и на самолетно гориво се повишава по време на сезона на отпуските. Търсенето за 2022 г. се очаква да достигне 99,4 млн. барела на ден, което представлява увеличение с 1,8 млн. барела на ден.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук