Мръсен въздух София

Съдът на ЕС реши, че България не е изпълнила задълженията си по директива на ЕС за качеството на атмосферния въздух.

В решението се посочва, че страната ни не е гарантирала в югоизточната част да не се превишават системно почасовата и дневна пределно допустима норма на серен диоксид от 2007 г. до 2018 г. включително. Но България не е приела, считано от 11 юни 2010 г., подходящи мерки, за да гарантира спазването на пределно допустимите стойности за серен диоксид в тази зона.

Решението е по дело, заведено от комисията. Националните органи трябва да предприемат действия, за да се съобразят с решението на Съда.

В случай, че България не промени ситуацията, Комисията може отново да заведе дело срещу нея, като поиска да ни бъдат наложени и финансови санкции, които могат да бъдат под формата на еднократна сума и/или дневни плащания.

Припомняме, че въздухът в столицата ни често оглавява класациите за най-мръсен въздух в Европа, особено през зимните месеци. Действията на общинските власти за подобряване на ситуацията в повечето случаи са ненавременни и неадекватни. Лоша тенденция е, че освен обострянето на респираторните заболявания, заради мръсният въздух се повишава и рискът от сърдечни проблеми при хората.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук