Столичната община е решила да не обжалва решението на Софийския градски съд, с което на на администрацията на общината беше даден срок от 12 месеца, в който да предприеме работещи мерки във връзка с проблема с мръсния въздух. Това съобщи Йорданка Фандъкова в своя Фейсбук профил днес. В едногодишния период общината ще трябва да се погрижи да няма повишение на допустимите норми на фини прахови частици в атмосферата.

„Моето решение е да не обжалваме решението на съда. Разправии и препирни по темата с въздуха не трябва да допускаме, това е най-важната тема за София, защото касае здравето на хората и се нуждаем от обединени усилия, а не от преследване на други цели“, пише още тя.

Фандъкова посочва, че по делото за въздуха, Столична община ще изпълни всички 4 анализа, които съдът е възложил да бъдат направени. Освен това кметицата на София пише, че е възложила до 6 месеца да бъде въведена и първата ниско емисионната зона за автомобили в София, също определена от съда.

Проблемът с мръсния въздух в столицата се появява всяка зима с настъпване на есенно-зимния сезон, като досега няма данни за работещи мерки, тъй като миналата година София неколкократно се нареждаше сред градовете с най-мръсен въздух в света. Въпреки това и въпреки съдебното решение обаче, Фандъкова пише, че не приема твърдението за бездействие по отношение на въвеждането на стимули за гражданите за използване на алтернативни незамърсяващи методи за отопление, защото по нейни думи „това е програма, по която се вижда, че работим.“, макар действително видими резултати засега да няма.

Същевременно от публикацията на кметицата става ясно, че продължава безплатната подмяна на стари печки на дърва и въглища с по-екологично гориво. 5000 са домакинствата, които вече са включени в програмата. Над 1000 са новите заявления, които са били получени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук