Тедрос Гебрейесус
На снимката: Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди, че колкото по-дълго продължи неравният достъп в света до ваксините срещу коронавирус, толкова повече ще се проточи пандемията.

В обръщението си в Испания в рамките на форума „Солидарна ваксинация: изпълнявайки ангажиментите” Гебрейесус отбеляза, че държавите с ниски доходи са получили 0,5% ваксини, като в същото време повече от 80% ваксини са внесени в държавите от Г-20.

„Колкото по-дълго продължи това разминаване, толкова по-продължително ще циркулира вирусът и ще бъде по-голяма вероятността от появата на опасни мутации”, каза той. В тази връзка Гебрейесус припомни за набелязаните от страна на организацията цели: до края на 2021 г. да постигне най-малко 40-процентен обхват на ваксинирани срещу коронавирус във всяка държава и до 70% – до средата на 2022 г.

Испанският премиер Педро Санчес обърна внимание на добрите темпове на ваксинация в Испания – повече от 89% от населението над 12-годишна възраст вече е напълно ваксинирано. Той отбеляза, че страната му ще подари 50 млн. дози препарат срещу коронавирус до първото тримесечие на следващата година.

„Досега сме предали на международния механизъм за разпределяне на ваксини COVAX повече от 30 млн. дози”, каза той. Санчес съобщи, че е постигнато споразумение с Висшия съвет по научни изследвания на Испания за улесняване доставката на тестове за антитела за нуждаещи се държави.

От началото на разпространението на коронавирусната инфекция в Испания са регистрирани над 5 млн. случая, а над 87,8 хиляди пациенти са починали. Сега темповете на разпространение на covid в страната отново започнаха да нарастват, в резултат на което властите в различни региони са принудени да въведат отново карантинни мерки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!