ковид ваксина
Снимка: БТА

Единодушно със 140 гласа „за“ парламентът премахна задължителната карантина при Covid-19.

Инфекцията беше изключена от обхвата на особено опасните инфекции.

Законопроектът е внесен от Министерски съвет и предвижда отпадане на Covid-19 от заболяванията, спрямо които се прилага задължителна изолация и карантина.

Предвид настоящите епидемиологични характеристики на заболяването, както и наличието на ефективни ваксини в страната, провеждането на надзор на Covid-19 и готовността на медицинския персонал за лечение на заболели, не следва да се прилагат допълнително ограничаващи мерки като задължителна изолация и карантина.

По време на дебата в пленарната зала политиците влязоха в спор.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че с това решение ще се възстанови справедливостта, съобщава БНР.

„И се връщаме към нормалния си начин на живот, макар че ние отдавна си живеем нормално. А и, слава Богу, благодарение на съпротивата, която българските граждани оказаха пасивно, в нашата страна имаше възможно най-леките ограничителни мерки. Нищо че пак бяха изключително идиотски и античовешки“, каза той.

В реакция Ивайло Митковски от ПП-ДБ  припомни, че пандемията не е изчезнала.

„Просто вирусът вече мутира, голяма част от населението го преболедува, голяма част се ваксинира и той вече не е това, което беше“, поясни той.

А Манол Пейков (ПП-ДБ) контрира Костадинов, като заяви, че използва лековерността на избирателите за собствени политически цели.

Професор Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ заяви, че са похарчени милиони евро за ваксина, която после е трябвало да бъде изхвърлена.

„Закупихме за милиони лекарство като „Ремдесивир“, което се оказа, че изобщо не въздейства върху вируса. Текат в момента хиляди дела по света за реабилитация на хора, които са били ограничавани, наказвани.

Нашата държава похарчва за целия период до 2025 година 600 милиона евро за ваксини, които действително изсипваме в канала.

Съдът на щата Ню Йорк определи препарата не като ваксина, защото не отговаря на основния критерий за една ваксина – да не позволява заболяване, да не позволява заразяване.

Всички вие сте имунизирани срещу полиомиелит, срещу морбили. Кой от вас е боледувал от полиомиелит и морбили?! Това е ваксина. Именно за това трябва да се знае кой носи цялата отговорност, политическа, за всичко, което беше наложено на обществото“, обясни Чорбанов.

Съпартиецът му Станислав Балабанов коментира, че локдауна у нас е имал политически характер.

„Вие затваряхте дори и парковете, затваряхте ни и на открито, защото тогава имаше и протести, защото тогава един като Бойко Борисов искаше просто да оцелее политически“, обясни той.

„Малко ви е това, което трябва да се случи на всички, които направихте тогава това нещо. Не само на управлението на ГЕРБ, ами на ония от ПП-ДБ, които тогава държаха здравно министерство и продължиха същата престъпна история. Без да броим милионите, които се изхарчиха от бюджета за някакви вещества, дето им викате ваксини, дето сега можете да си правите. Що не си ги набиете всичките милиони ваксини? Отвратително постъпихте с българите и ще ви се стовари на главата, ако си мислите че хората са забравили какво се случи с близките им“, коментира и Тошко Йорданов от ИТН.

„Беше въведена една масова психоза, за което има виновни. И тези виновни, разбира се, и тогава бяха начело с министър-председателя, който да кажем, че бил воден от мисълта да направи добри мерки за населението. Само че начинът, по който направи това и това, че той е мислил, че са били, не означава, че те са били добри, и те не бяха“, заяви Иван Ченчев от БСП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук