Атанас Славов
На снимката: министър Атанас Славов.

Изборите на нов състав на Висшия съдебен съвет и на нов главен прокурор могат да са факт след приемането на нов Закон за съдебната власт (ЗСВ), който да отговаря на променената Конституция, заяви министърът на правосъдието Атанас Славов пред БНТ.

Според него е реалистично цялата процедура да отнеме около половин година.

Единственият вариант изборът на ВСС и на новата прокурорска колегия да се случи по-рано е ЗСВ да се приеме в рамките на месец след конституционните промени, което е малко вероятно, допълни Славов.

„Това е реалистичното с оглед на преструктурирането на ВСС и това, че ще имаме отделен прокурорски съвет, който ще избере главен прокурор. Реалистично избор на нов главен прокурор преди лятото няма как да се случи“, каза правосъдният министър.

Атанас Славов заяви, че министерството ще има свои предложения за промените в Конституцията, които са в резултат на редица срещи с представители на съдебната власт и академичните среди в последния месец.

Според него това ще бъдат много по-изчистени текстове по спорните въпроси.

“Моята работа като министър е да дам възможности на действие на депутатите, които са съгласувани с основните фактори в съдебната система след процес на осъждане.

Именно това ще направя със становището, което Министерството на правосъдието ще изрази следващите седмици”, заяви той.

Според него остава безспорно предложеното окончателно разделяне на ВСС и прокурорски съвет в съответствие с препоръките на ЕК и Венецианската комисия.

Двата съвета ще бъдат разделени, но ще могат да си взаимодействат по общи теми, свързани с бюджета, обучението на магистратите и др.

“Необходимо е още доизясняване на правомощията на главния прокурор, както и решение на въпроса за мандата на тримата висши ръководители. В тази връзка министерството ще предложи разумни и балансирани формулировки”, допълни той.

Атанас Славов потвърди, че след като е извършена проверка от инспектората на министерството, се е установило, че в двата дни на избори на представители във ВСС от съдийската квота миналата година в сградата на ВАС са влезли 28 съдии.

По публично известна информация в гласуването са участвали 200 съдии.

“Нашата задача беше да установим фактите – колко човека са влезли в сградата, според данните на главна дирекция “Охрана”. Оттук нататък е работа на контролните органи или на прокуратурата, ако се прецени, че има манипулация на вота, как е станало гласуването, откъде идва това разминаване влезли в сградата съдии и гласували съдии”, каза той.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук