Николай Денков
Николай Денков Снимка: БГНЕС

Към момента няма никакви индикации, че някой от България съдейства за заобикалянето на петролните санкциите, наложени на Русия.

Това заяви премиерът Николай Денков в отговор на въпрос, свързан с твърденията на неправителствени организации, че бургаската рафинерия „Лукойл“ заобикаля санкциите.

По-рано днес в парламента бяха отправени упреци и нападки за това, че правителството прикрива руската рафинерия с изнасянето на петрол в разрез със санкциите.

„Добре е да има проверка на ЕК на българската рафинерия „Лукойл“. Това ще даде още по-голяма сигурност, че проверката ще е съдържателна и обективна.

От вчера виждам комбинация от верни факти с неверни допускания, които са представени в една доста едностранчива логическа конструкция, която лесно може да се използва за политическа употреба“, каза министър-председателят, цитиран от БНТ.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев удобно хвърли вината на управляващите, като посочи, че далавери са били прикривани от „сегашния премиер, миналогодишния и финансовия министър“, като по този начин изключи служебните правителства на президента Румен Радев.

„Призоваваме НАП и митниците да разследват всички сделки от времето на дерогацията, за да се изясни дали има нарушения, да се пристъпи към назначаване на особен управител от страна на държавата“, заяви Радослав Рибарски, депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Според Рибарски, ако бъдат установени нарушения, законодателството е ясно и то предвижда въвеждането фигурата на особен управител в рафинерията. Рибарски бе категоричен, че с оглед зимните месеци и необходимостта населението да бъде осигурено, отпадането на дерогацията трябва да стане най-рано през месец март.

Междувременно от ГЕРБ заявиха, че ще внесат предложение за отпадане на дерогацията.

Още новини от деня – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук