лекарства
Снимка: pixabay

Близо 17 000 души може да са починали след прием на хидроксихлорохин по време на първата вълна на пандемията от Covid-19, твърди проучване на френски изследователи, пише „Политико“.

Лекарството против малария е предписвано на някои пациенти, хоспитализирани с Covid-19 по време на първата вълна от пандемията, „въпреки липсата на доказателства, документиращи неговите клинични ползи“, посочват изследователите в документ, публикуван във февруарския брой на сп. Biomedicine & Pharmacotherapy.

Според изчисленията им, около 16 990 души в шест държави – Франция, Белгия, Италия, Испания, Турция и САЩ, може да са загинали в резултат на приемане на лекарството.

Тази цифра произтича от проучване, публикувано в научното списание Nature през 2021 г. То отчита 11% увеличение на смъртността, свързана с предписването на хидроксихлорохин срещу Covid-19, поради потенциалните неблагоприятни ефекти които причинява, като нарушения на сърдечния ритъм и употребата му вместо други по-ефективни лечения.

Изследователи от университетите в Лион, Франция, и Квебек, Канада, използват тази цифра, за да анализират данните за хоспитализациите вследствие на Covid-19 във всяка от шестте страни, експозицията на лекарството и увеличаването на относителния риск от смърт, свързан с приема му.

Цифрата дори може да е много по-висока, като се има предвид, че проучването засяга само шест държави и обхваща данните от март до юли 2020 г., когато лекарството се предписва масово.

Хидроксихлорохинът придоби известност отчасти благодарение на френския вирусолог Дидие Раулт, който ръководеше болницата на Méditerranée Infection Foundation, но по-късно беше отстранен от поста си, заради нарастващи противоречия.

Той се смяташе за нещо като „чудодейно лекарство“ от тогавашните управници на САЩ. Президентът Доналд Тръмп, дори заяви:

„Какво имате да губите? Взимайте го.“

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук