На жените в Афганистан вече ще бъде забранено да участват в телевизионни драми, както и така наречените сапунени опери съгласно новите правила, наложени от талибанското правителство, цитирани от Би Би Си. 

На жените журналисти и водещи също е наредено да носят забрадки на екрана, въпреки че не е уточнено кой точно вид. Репортерите посочват, че някои от правилата са неясни и подлежат на тълкуване.

Талибаните завзеха властта в Афганистан в средата на август и мнозина се опасяват, че постепенно налагат строги ограничения.

Воюващата ислямистка групировка, която пое контрола след напускането на американските и съюзническите сили, почти веднага даде да се разбере, че правата на жените няма да останат такива, каквито са били, започвайки от образованието им.

По време на предишното им управление през 90-те години на миналия век на жените беше забранено както да работят, така и да учат.

Последният набор от насоки, които бяха показани по афганистанските телевизионни канали, включва осем нови правила.

Сред тях са забрана за излъчването на филми, считани за противоречащи на принципите на шериата – ислямския закон, и афганистанските ценности, същевременно биват забранени и кадрите на мъже, които разкриват интимни части на тялото си.

Комедиите и забавните предавания, които обиждат религията или могат да се считат за обидни за афганистанците също са забранени.

Талибаните също така настояват да не се излъчват чужди филми, популяризиращи чужди културни ценности. Афганистанските телевизионни канали показват предимно чуждестранни драми с жени в главните роли.

Член на организация, която представлява журналистите в Афганистан, Худжатуллах Муджадеди, каза, че обявяването на новите ограничения е неочаквано.

Той каза пред BBC, че някои от правилата не са практични и че ако бъдат приложени, телевизионните оператори може да бъдат принудени да затворят.

По-ранното решение на талибаните да нареди на момичетата и младите жени да не ходят на училище направи Афганистан единствената страна в света, която забранява на половината от населението си да получава образование.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!