Йорданка Фандъкова
На снимката: Йорданка Фандъкова

Кметът на София Йорданка Фандъкова очевидно не е съгласна да бъде спряно подаването на газ към „Топлофикация София“, въпреки че софийското дружество дължи над 300 милиона лева на „Булгаргаз“.

„Анонсът на председателя на КЕВР, че „Булгаргаз“ може да спре подаването на синьо гориво към „Топлофикация София“, е откровено признание, че в държавата не са подсигурени достатъчни количества газ“, заключи Фандъкова на пресконференция.

Вчера председателят на КЕВР каза, че е съгласен „Булгаргаз“ да спре да подава природен газ към „Топлофикация София“, ако количествата се насочват към хранилището в Чирен.

Фандъкова реши да се възползва от ситуацията, заявявайки, че това е показател, че в държавата няма достатъчно газ. Все пак по-късно тя призна, че  „Топлофикация София“ дължи на „Булгаргаз“ около 328 млн. лева. Тя обаче дори реши да предложи и решение на въпроса, което не включва даване на пари от „Топлофикация София“ – недовзет приход  на „Топлофикация“ от държавата в размер на 332 млн. лева да бъде пренасочен директно към „Булгаргаз“ или към БЕХ и по този начин да се реши проблемът.

Вчера стана ясно, че КЕВР ще направи извънредна проверка на топлофикационното дружество поради високата му задлъжнялост и просрочени задължения към „Булгаргаз“.

„Към 18 юли 2022 г. задълженията на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ са в размер на 328 228 561 лв. Размерът на този непогасен дълг на най-големия потребител на природен газ в страната, натрупан основно в периода януари – юли 2022 г., поставя газовото дружество в тежка финансова ситуация и застрашава енергийната сигурност на страната“, се казва в писмото на „Булгаргаз“, изпратено и до всички компетентни държавни институции.

Според него „Топлофикация“ не само трябва да погаси старите си дългове, но и трябва да осигури необходимия паричен ресурс за заплащане и на текущото си потребление през предстоящия отоплителен сезон, в случай че продължи да използва газ от „Булгаргаз“.

Ако просрочените задължения не бъдат заплатени в срок до 20.08.2022 г. „Булгаргаз“ възнамерява да прекрати от 1.09.2022 г. договора за доставка на природен газ, за да може да се гарантират доставките за останалите клиенти.

Явно Фандъкова не е доволна от взетото решение и фактът, че дружеството действително ще трябва да заплати всичките си задължения. Докато тя използва темата за политически инсинуации обаче, едно е ясно – над 300 милиона лева от парите на данъкоплатците са използвани за плащането на парното на софиянци и очевидно Фандъкова не само няма проблем с това, а напротив – не е доволна, че я карат да плати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук