мръсен въздух

След почти петгодишна съдебна битка, граждани и граждански организации осъдиха Столичната община. Причината е, е действията и бездействията си е допуснала сериозно и опасно за здравето на хората замърсяване на въздуха, съобщи „Спаси София“. 

Съдът констатира наднормените емисии на фини прахови частици (ФПЧ 2.5 и 10) в столицата и задължава Общината в максимално кратки срокове да предприеме конкретни действия и мерки за ограничаване на замърсяването.

“За нас това е огромен успех, който отваря пътя на софиянци и всички в България, да отстояват правото си да живеят в чиста околна среда и да дишат чист въздух. Решението на съда показва, че гражданите могат с дружни усилия да отстояват правата си”, пише Димо Господинов, адвокат по делото.

Вероятно най-големият успех на гражданския иск срещу Столична община се изразява в констатацията на съда за липса на достатъчно мерки срещу замърсяването в редица ключови сфери като битово отопление и транспорта.

Решението задължава управляващите Общината в 12 месечен срок най-накрая да предприемат смели мерки срещу всички замърсители, независимо от източника им. Те включват въвеждане на стимули за незамърсяващи методи за отопление, изграждане на паркове в кварталите, както и ограничения на транспорта и горенето на твърдо битово гориво, поне в дните с високи нива на замърсяване. Не на последно място се очаква и план за действие.

Столичната община е осъдена да предприеме мерки и в сферата на транспорта, който е съществен източник на фини прахови частици и други вредни емисии.

Съдът отхвърли и искането от страна на частните адвокати на Общината, коити претендираха за необосновано високи разходи по делото от 108 000 лв. От „Спаси София“ припомниха, че за разлика от адвокатите, наети от Столичната община, юристите по гражданския иск са работили абсолютно безплатно в продължение на почти пет години.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук