Гладна стачка започват от сряда работещите в Спешното отделение във Видин. Те твърдят, че са изнудвани и тормозени от ръководството на болницата да дават част от изработените си пари, които получават за работата си на първа линия.

Според тях има злоупотреби в лечебното заведение, за което са уведомили министерството на здравеопазването.

Санитарите в приемното спешно отделение алармират, че само някои от тях получават по 1000 лева към заплатата за работещ на първа линия.

„В момента не вземаме никакви средства. Искаме си парите, които ни се полагат. Получавали сме средства частично и сме си ги делили помежду си. След това от нас се искаше да връщаме част от тези пари. Лично от мен преди месец бяха поискани 300 лв.”, споделя една от работещите в Спешния център в ефира на Нова телевизия.

От ръководството им обяснили, че съставят списък и включват всички, работили на първа линия. След това обаче този списък бивал отхвърлян. Парите, които получавали сумарно, медиците разпределяли помежду си, за да няма конфликт в колектива. Според ръководството на видинската болница допълнително пари получават само тези, които са работили повече от 50 процента от месечния график.

„Методиката е определена от МЗ и се спазва стриктно. Всеки, който по методика има право да вземе тези пари, ги е взел. Болнична комисия преглежда списъците и определя кой да получи. Искам да отбележа, че тези пари са чисти, тоест нямат данък. Аз казвам, че всички, които по методиката са работили на първа линия, са си получили парите”, категоричен е д-р Богдан Томов – зам.-директор на МБАЛ „Света Петка” във Видин.

Санитарите се оплакват и от психически и физически тормоз. Оплакват се откакто са отказали да връщат парите са започнали и наказания към тях от страна на болницата. От утре санитарите на видинското спешно приемно отделение ще обявят гладна стачка и ще поискат оставката на директора.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук