На снимката: Антон Кутев
На снимката: Антон Кутев

Интервюто с говорителя на служебното правителство Антон Кутев бе излъчено в сутрешния блок на Нова Телевизия.

Г-н Кутев, появиха се първо 228 машини за гласуване, а вчера още 150 на летище София, поръчани от „Сиела Норма“. Бившият премиер Бойко Борисов смята така: 228 машини по 1000 гласа – една парламентарна група. Сметките му са верни със сигурност, съмненията му обаче, имат ли основание?

Борисов не за първи път се опитва да ни наложи своята фикция. Той често бърка собствените си мисловни фикции с реалността. Вероятно по негово време това щеше да бъде сметката. Защото колкото и да се опитва да ни връща в Костинброд, там имаше отпечатани бюлетини, готови да тръгнат, за да бъдат използвани. И те щяха да се използват от неговите хора, тоест от ГЕРБ.

Първите 228 машини бяха затворени от ЦИК. ЦИК беше уведомила ДАНС за тях. Следващите 150 се появяват сега и се оказва, че за тях е уведомена прокуратурата. От фирмата „Сиела Норма“ твърдят, че те не могат да бъдат използвани, защото нямат инсталиран софтуера.

ЦИК защо са изненадани, след като „Сиела Норма“ твърдят, че са им казали? Липса на комуникация ли е това или се създава интрига?

Според мен се създава интрига. Така го усещам аз. Надявам се тази интрига да не е политическа. Аз не мога да разбера, какъв е този хъс на „Сиела Норма“ изведнъж да вкара един куп машини, част от които били за Грузия. Ами тази седмица има избори в България, не в Грузия. Лично аз бих помолил „Сиела Норма“ да изчакат с доставката на машини за Грузия с една седмица. И след като минат изборите в България, да си вземат машините, и да ги карат където искат.

Искат ли „Сиела Норма“ да компрометират изборите, компрометирайки преди всичко себе си?

Нямам представа! Аз не казвам, че те компрометират. Казвам, че тази активност, точно преди изборите е странна. През едното летище, през КПП-та, започват едни машини да идват в България – там 228, тук 120 – ние нямаме нужда от това.

„Сиела Норма“ според вас участва ли в заговор за създаване на хаос? Не са ли заинтересовани всичко да е гладко?

Аз не мога да кажа дали тя участва, още повече, че това не е моя работа. Ако тя участва в такъв заговор, това би било криминално действие, а с това се занимават други служби. Това което казвам е, че опитите да вкарват някакви машини на по 100, и на по 200 в България точно в този момент, не са най-добрият начин да се проведат изборите. Аз бих предпочел цялата тази работа, кой какви машини има да си вкарва, да си ги вкарва след 10 дни, като минат изборите, когато всичко е ясно.

Убеден ли сте като говорител на правителството, чиято основна задача е да организира честен вот, че наистина няма как чрез тези машини, по какъвто и да е начин, да се манипулира вота?

Категорично съм убеден, че през тези машини не може да се прави манипулация. Никой от ЦИК, или от правителството, не подготвя манипулация. Всичкият медиен шум, който се вдига е всъщност опит да се създава напрежение в обществото преди изборите, предизвикано от определени политически сили.

Как отговаряте на обвиненията, че действията на Бойко Рашков са политически? Става въпрос за активизирането му преди изборите и изнасянето на данни, някои от тях обаче, частични. Ние не разбрахме кой е изтеглил парите за „Хемус“. Ще дадете ли повече яснота?

Конкретно темата за „Хемус“ се върти от четири месеца. Аз очаквах не Бойко Рашков да вади информация за нея, а прокуратурата, защото прокуратурата е сезирана по голяма част от тези неща. Аз очаквах, че тя отдавна е проследила пътя на парите. Тук не става въпрос за едни 60 милиона. Става дума, че във всичките лотове, от 4 до 9, нещата са доста сходни. Дали парите са вадени в чували, аз не мога да кажа, това трябва да каже прокуратурата, която четвърти месец вече мълчи.

Защо вътрешното министерство дава един пример, но не го доразказва докрай, за да сме сигурни дали това е истина?

Аз не знам дали може да стигне до край, защото не знам, дали имат право да казват имена. Това не е изолиран случай. Между другото активността на Бойко Борисов по темата ме умилява. Както вече казах, той често бърка реалността със собствените си фикции, но тази седмица той излъга пред всички телевизии, като каза, че всичките тези договори били с банкови гаранции. Те не са! Над милиард е изхарчен и няма никакви банкови гаранции. Има една единствена банкова гаранция, която е за 2 300 000 лв, която е за фирмата за озеленяване.

Защо банковите гаранции не са дадени? Защото парите не са гарантирани. Защото някой може да отиде и да изтегли 60 млн чрез малоимотните граждани и те могат да изчезнат. И няма значение дали банката е твоя, моя, дали е на аверите ти от ЦИК, дали е на бившата ти жена. Нито една от тези банки няма да даде банкова гаранция за такова нещо.

Когато става дума за авансови плащания, това какво би означавало? Ако утре в срок магистралата я няма, а пък фирмата е взела авансово парите, тогава какво следва?

Това е сериозен въпрос, който трябва да бъде зададен на министрите на регионалното развитие, които са подписвали, конкретно на Николай Нанков. Не изключвам сблъсък с Темида на тези хора и той няма да е в тяхна полза.

Искам да ви опиша размерите на проблема. Въпросната фирма която е единствено има банкови гаранции е трябвало да получи около 6 и 7 милиона за лот 9. Взети са 2 300 000 или 30% от договора за озеленяване. 2 300 000 са платени преди 1 година, при положение, че лотове 7, 8 и 9 все още нямат трасе. А нямат, защото първо минават през „Натура“, после минават през свлачища, има секретен обект, през който се минава, и там не може да се начертае трасето. Това означава, че не могат да се започнат отчуждителни мероприятия, не може да се започне купуването и доставката на материали и т.н. Но по тези лотове има изплатени стотици милиони по тази схема.

Има ли т.н. „връщанка“. Тоест този, който е теглил, парите връща ли ги после на някого? Вътрешният министър внушава такова нещо. При кого са отишли парите?

Не мога да кажа при кого са отишли, това е работа на следствието. Този който трябваше да ни каже тези неща е прокуратурата, която се е самосезирала преди четири месеца. На МВР му стигнаха 1 месец, за да извади тези данни.

Ако прокуратурата ще си затваря очите, тогава МВР да каже кой е този човек?

Ние живеем в конституционна държава, В тази държава има конституция и закони. Според конституцията този който обвинява се нарича прокуратура. Тук не Рашков е човекът, който трябва да разгласява такава информация. В момента Николай Нанков води срещу мен дело за 50 000 лв, защото съм му развалил съня, защото съм разказвал подобни неща и в друго студио. И видиш ли, почнали да му се подиграват неговите колеги депутати и той не можел да работи. Стигнахме до абсурд, в който хората, които са раздали милиарди без банкова гаранция, започват да водят дела срещу нас. Защо? Защото системата не си е свършила работата да започне да води дела срещу тях.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук