След появата на 228 неидентифицирани машини за гласуване, днес кацнаха още 150. Централната избирателна комисия не е знаела за тях. Научила е от Прокуратурата. Това заяви Димитър Димитров, заместник-председател на ЦИК.

Прокуратурата е уведомила ЦИК за нови 150 машини за гласуване, които се намират в митнически склад на територията на летище София. В събота ГЕРБ алармира, че има 228 машини, с които могат да се манипулират предстоящите избори.

От ЦИК решиха да напишат на свой ред писмо в отговор на Прокуратурата и ДАНС.

„Написахме писмо, че от писмото, което ни е изпратила прокуратурата разбираме, че има проблем. Никой никога не е имал представа за това. Ще видим каква ще е реакцията“, каза Димитров

„Многозначително е, че се появиха 228 машини, а сега 150“, заяви още той и добави:

„Един колега попита трябва да дочакаме 1000, за да реагираме, това е в рамките на шегата…Нямаме никакво отношение, нито знаем за това. Как да коментираме нещо, което сме чули за пръв път“.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че всички въпроси трябва да бъдат отправени към фирмата „Сиела Норма”, защото ЦИК не бил нито вносител, нито възложител за закупуването на машините.

От „Сиела Норма“, която е вносител на устройствата за гласуване и избрана от ЦИК за доставчик за 14 ноември, съобщиха тази вечер, че 150-те машини на летището са за резервни части.

 „Уведомихме прокуратурата и тя ни даде разрешение да ги закараме на склад. А прокуратурата е уведомила ЦИК“, съобщават още от компанията.

На тях нямало качен софтуер и не могат да се ползват за гласуване.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук