Доналд Тръмп, импийчмънт
на снимката: Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп излезе с остра критика срещу страните от НАТО, одобрили строителството на газопровода „Северен поток – 2”. Пред журналисти преди работната закуска с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг американският президент разкритикува и Германия, като я нарече заложник на Русия.

„Достойно е за съжаление, че Германия сключва газова сделка с Русия. Ние защитаваме Германия, ние защитаваме Франция, ние защитаваме всички тези страни, а същевременно редица правителства сключват споразумения с Русия за строителство на газопровод”, каза Тръмп.

Той допълни, че Германия е напълно под контрола на Русия, тъй като с новия газопровод повече от 70% от доставките й на синьо гориво ще идват от там.

„Берлин разчита основно на руски внос на газ и премахва ядрените си централи. Нещо трябва да се направи – плащат милиарди на Русия, а ние плащаме милиарди, за да ги защитаваме от Русия“, добави той.

След което отбеляза, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер работи за „Газпром“.

По думите на Тръмп Германия е достатъчно богата, за да увеличи вноската си в бюджета на НАТО.

След като Столтенберг репликира, че НАТО се стреми съм единство независимо от различията между страните членки, Тръмп го контрира:

„Как може да бъдете заедно, когато една страна взема своята енергия от страната, от която искате да я защитавате“.

Тръмп обвини европейците, че не плащат достатъчно за операциите на НАТО

Припомняме, че по време на своя визита в Полша миналата година стопанинът на Белия дом заяви намеренията на САЩ да станат фактор на газовия пазар в Европа. Надеждите на Тръмп бяха да се построи газопровод през Атлантическия океан, който да свързва САЩ и Европа. Със съгласието на Германия и други европейски държави за построяването на „Северен поток – 2“ обаче амбициите на американския президент започват все повече да изглеждат като мираж.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук