газ

Няколко дена след като руският монополист „Газпром“ обеща да въведе конкурентно ценообразуване за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия, драмата с исканото от държавния доставчик „Булгаргаз“ увеличение на цените на газа, продължава да е на дневен ред.

От държавната газова компания, смънкаха, че предложението на „Газпром“ за намаление на цените ги устройва, но така и не оттеглиха заявките си от регулатора за по-високи с 30 процента цени на синьото гориво.

От двусмисленото поведение на „Булгаргаз“ оставаме с впечатление, че макар че ЕК свърши основната работа, родните газови чиновници не искат да положат още малко усилия и да договорят по-приемлива цена на доставките, а предпочитат отново да се заиграват с руската компания.

Преди седмица, „Газпром“ направи изявление, че разхлабва хватката си над Югоизточна Европа. Това стана, за да се избегне солена глоба от Европейския антитръстов орган, който уличи руската компания в злоупотреба с господстващо положение на газовия пазар в Източна Европа. Дружеството  беше заплашено от глоба до 10 процента от оборота си за 2016-та.

Поскъпването на газа у нас, с исканите от 30 процента, ще се отрази критично върху цялата ни икономика, става ясно от репортаж на БНР по темата.

Според изказване на Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикациите, това ще доведе до поскъпване на парното с около 18-20 процента, тъй като между 60 и 70 процента от разходите на топлофикациите са за синьо гориво.

По-високата цена на газа ще се отрази и на електроенергията, изчисли Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум. По думите му увеличението ще дойде от топлофикациите, енергията от които влиза в т. нар. такса „задължение към обществото“.

Индустрията няма да е конкурентна при скок на газа от 30 на сто, каза председателят на Българската федерация на големите енергийни консуматори Константин Стаменов:

За нас е шоково поскъпване. Освен че е много голямо, поскъпването е много трудно за преодоляване и ще навреди много на конкурентоспособността ни, а индустрията в България основно работи за износ. Това със сигурност ще влоши картината на нашите продажби.

Подобен скок на цената на газа ще се отрази и на обществения доставчик „Булгаргаз“, допълни Стаменов: Ако има такова поскъпване и няма никакви буфери, които да намалят поскъпването, то би следвало да помислим и за сигурността на доставките, тоест стабилността на обществения доставчик.

Все пак, Комисията за енергийно и водно регулиране, трябва да вземе окончателно решение за цените на газа след изборите, в края на април.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук