Външните министри от 68 държави, без Русия, ще се срещнат във Вашингтон, за да начертаят следващите действия в борбата с терористичната организация „Ислямска държава”. Това е първата подобна среща след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, пише „Ройтерс”.

Домакин на срещата ще е Държавният секретар Рекс Тилърсън. Тръмп обеща негов приоритет да бъде борбата с тероризма и накара Пентагона и останалите агенция да изготвят защитен план.

„Ислямска държава” губи почва и в Ирак, и в Сирия, заради сериозните удари, които понасят от три отделни военни сили, подкрепяни от САЩ, Турция и Русия.

Срещата във Вашингтон е първата, след като иракската армия, подкрепена от водената от САЩ коалиция, си възвърна контрола върху няколко иракски града и освободи Източен Мосул.

Въпреки, че джихадистите са далеч по-малко от правителствените сили, тяхното предимство е, че използват коли бомби и снайперисти, за да защитават останалите си крепости.

Иракският министър-председател Хайде ал-Абади, който се срещна с Доналд Тръмп в понеделник, заяви, че е получил уверението на американския държавен глава за по-голяма подкрепа срещу „Ислямска държава”.

В изявление на Белия дом след срещата се съобщава, че Тръмп и Абади са се съгласили, че „тероризмът не може да бъде победен само с военна сила”, затова двама лидери се обявиха за задълбочаване и на икономическите отношения.

Днешната дискусия ще се фокусира и върху възстановяването на разрушения Мосул, както и върху изтласкването на „Ислямска държава” от Либия.

В Сирия, водената от САЩ коалиция работи съвместно с кюрдските и арабските военни. Основната цел сега е да бъде освободен град Ракка – столицата на „Ислямска държава” в Сирия.

Сирийският президент Башар Асад, който се ползва с подкрепата на Русия и Иран, заяви, че е видял възможност за сътрудничество с Тръмп, въпреки че определи военната намеса на САЩ в Сирия като „само няколко нападения”.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук