Хитлер

Компютърните и видео игрите могат да включват свастики и други нацистки символи, заяви германска индустриалната организация след оживен дебат относно разпространената игра „Волфенщайн“, в който геймърите се бият със силите на Третия райх.

По-рано беше прието играта да бъде забранена според германския наказателен кодекс, който забранява изобразяването на т.нар. „противоконституционни“ символи, включително нацистки свастики.

В последвалата „Волфенщайн II“ изображенията на Адолф Хитлер са преструктурирани, като са премахнати мустаците му, а свастиката в нацисткия флаг е заменена с триъгълен символ.

Това предизвика вълнение сред общността на игрите, която ги третира като филми.

Тъй като филмите се считат за произведения на изкуството, те са освободени от забраната, подобно на материали, използвани за изследователски, исторически или научни цели.

Филмите, базирани на епохата на Втората световна война например, могат да бъдат излъчвани в Германия с нацистки символи.

Органът за саморегулиране на софтуера за забавления (USK) заяви, че в бъдеще ще бъде разглеждан въпросът дали видео игрите представляват такива изключения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук