Викингите са известни със своите бойни умения и стремеж към откриване на нови неща, но те били силно религиозни. Ритуалите заемали голяма част от културата им. Викингите вярвали в много богове и богини, а това, според историците, означава, че всички племена изпълнявали различни ритуали.

Въпреки че те имали еднакви богове и вярвания, нямало установени практики, които трябвало да бъдат следвани от хората. Викингите почитали мъртвите си предци, общували с духове, практикували гадания и магии, имали различни погребални практики.

Викингите нямали писменост. Всичко, което е останало след тях, било записано от чужденци, които може би не са разбирали напълно културата им. Често описанията на ритуалите са противоречиви, неточни или пълни измислици, целящи да обрисуват викингите като варвари.

Ето няколко неща, за които се смята, че са били практикувани от викингите:

№1 Жертвоприношение на животни

Викингите поднасяли жертви на боговете, за да спечелят благоразположението им. Тези ритуали се изпълнявали от голяма група от хора

Смята се, че това се правело четири пъти в годината – при зимното слънцестоене, пролетното равноденствие, лятното слънцестоене и есенното равноденствие. Викингите считали, че ако не направят жертвоприношение, върху тях ще се стовари недоволството на боговете – например, реколтата ще бъде унищожена.

викинги

Има сведения, че земеделците се събирали в храма и давали на боговете много животни, предимно коне. После поръсвали с кръв присъстващите и я разпръсквали около храма. Шаманът благославял месото и докато течал пирът, викингите благодарели на Один.

№2 Жертвоприношение на хора

Жертването на хора също било честа практика. Един от летописците – Адам от Бремен – през XI век написал, че подобни ритуали се изпълнявали в Швеция веднъж на девет години в началото на пролетта. Церемонията продължавала девет дни, като всеки нов ден започвал с нова жертва, обикновено роб или затворник. Всеки ден на боговете се изпращали 9 човека или общо 81 за целия ритуал.

викинги

Телата били провисвани от дърветата в свещената гора, която се намирала близо до храма, в който се провеждал ритуалът. Най-често жертвите били пращани на Один, а викингите смятали, че това ще им осигури победите в следващите месеци.

№3 Зимни празници

„Йол” се наричал периодът от зимното слънцестоене до 12 януари. Историците още нямат отговор защо този празник се празнувал. Все пак предполагат, че може би викингите са отдавали почит на мъртвите, празнували са Слънцето и светлината или са почитали бог Тор.

Точните ритуали не са ясни, но в летописите ги наричат „пияният Йол”, което означава, че празникът протичал с пиене на огромно количество алкохол. Празникът продължавал три дни и нощи в песни и танци.

викинги

Викингите правели голямо слънчево колело – кръгъл символ с кръст в средата. След това го запалвали и го хвърляли от хълма – целта била да накарат Слънцето да се покаже. Освен това правели фигури от дърво. Това бил начинът да помолят боговете да ги защитават и да ги пазят до следващия Йол.

№4 Грижа за зъбите

Викингите отделяли специално внимание на външния си вид. Винаги гледали да са чисти и добре облечени. Скорошно откритие на археолозите било, че всъщност викингите са се грижили много добре за зъбите си.

Върху скелетът са открити признаци на умишлени промени – хоризонтални линии били издълбани на зъбите. Учените смятат, че улеите са били пълни с боя, най-вероятно червена. Подобно нещо не се е срещало никъде в Европа по онова време.

викинги

Предполага се, че това може да е бил ритуал на войниците, за да събуждат страха у враговете си. Няма обаче писмени доказателства за това.

№5 Кремация

Викингите имали няколко различни метода за погребване на мъртвите, единият от които бил кремацията. Пепелта някои път била заравяна или изхвърляна от кораби (това обаче се правело само за най-висшите прослойки в обществото).

Летописец писал за смъртта на един от висшите викинги. След смъртта му тялото било погребано за 10 дни.

викинги

На десетия ден най-хубавият кораб акостирал на брега, а членовете на племето започвали да го пълнят със скъпи мебели, напитки, храна, оръжия и животни. Заедно с всичко това изпращали младо момиче (най-често робиня). На кораба чакали и някои приближени на мъртвия, които правели всякакви извращения с момичето. Накрая жената на покойника я убивала. След всичко това, корабът бил подпалван.

Вижте още 10 неща за викингите, които със сигурност не знаете – ТУК.

Вижте историята на великия Рагнар Лодброк ТУК.

За съпругата му Лагерта може да прочетете ТУК

Кой е бил Бьорн Железният? ТУК

Най-шантавият персонаж в сериала „Викинги“ е Флоки. Прочетете истинската му история – ТУК

Знаете ли кой е бащата на Норвегия? Вижте ТУК.

Безжичната мрежа Bluethooth произлиза от крал на викингите. Може да разберете повече ТУК.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук