Харал Прекраснокосия

Харалд Хубавокосият бил първият истински крал на Норвегия – национален герой, познат не само с брилянтния си ум, но и заради прекрасната си коса.

За него няма много исторически сведения. По-голямата част от информацията за Харалд I се основава на митове и легенди.

Знаем със сигурност, че е съществувал – считан е за баща на своята страна. Успял да подчини всички норвежки племена и основал династия, която управлявала викингските територии години наред.

НАЧАЛОТО НА ЕДНА ЕРА       

През 800г. Норвегия все още не била държава, нито пък кралство. Познат единствено като „Северния път”, Скандинавският полуостров бил съставен от множество племена на викинги. Нямало никаква национална идентичност, нито крал – просто много брадати управници.

Младият Харалд Хубавокосият бил един от тези регионални управници, голяма част от които трагично загинали – един се удавил, друг бил пренесен в жертва на боговете, третият бил изгорен жив. За още един се твърди, че докато спял, бил атакуван от демони.

Голяма част от владетелите на племената обаче умрели по типичния за викингите начин – в битка или при заговор от братя, братовчеди, съседи или съпруги.

Харал Прекраснокосия

Бащата на младия Харалд – Халвдан Черният също бил сполетян от трагична смърт – шейната, която управлявал, се пързулнала по едно замръзнало езеро, ледът се пропукал и той се удавил.

Харалд бил само на 10 години, когато му се наложило да поеме управлението на малкото царство Вестфолд.

Сигурно се досещате, че огромните викинги, които живеели там, не били съгласни 10-годишно хлапе да им нарежда и затова се опитали да му отнемат властта със сила. За щастие, младият „крал” имал тайно оръжие – главният военен съветник на баща му и командир на войската – Гътхорм.

Двамата (включително малкият Харал, който се оказал много по-издръжлив, отколкото враговете му очаквали) мобилизирали войските и се подготвили за война.

Първият му опонент бил крал Гандалф (да, правилно прочетохте), който отчаяно се опитвал да вземе властта из под носа на Харал. Малкият викинг обаче не се колебал и отвърнал на агресията с агресия – той и Гътхорм организирали засада срещу Гандалф, прекъснали бягството му и убили него и сина му.

Когато разбрал, че някой друг се опитва да му отнеме властта, Харал изпратил викингите си в царството на „натрапника”. Армията запалила замъка, а когато обитателите му излезли, за да бягат от пламъците, се нанизали направо на копията на войниците на Харал.

ХАРАЛД ХУБАВОКОСИЯ – ЗАЩО, КАК И КОГА

Няколко години по-късно, след като затвърдил властта си, Харалд Хубавокосият решил, че иска да се задоми. Изпратил няколко мъже, които да уредят брака му с принцесата на съседното кралство, наречено Хордаланд.

Принцесата на име Гида, не била впечатлена от Харалд. Затова отхвърлила пратениците с думите, че е по-достойна за някое могъщо кралство и дала за пример как Хорм Стари  обединил Дания или как Ерик Уедърхар обединил Швеция. Гида казала, че ако Харал иска да я спечели, „трябва да разшири малко кралството си”.

Харал Прекраснокосия

Когато пратениците се завърнали и предали съобщението на краля си, попитали „учтиво” дали да не се върнат и да й запалят замъка. Но кралят отказал. Той харесал думите й и се зарекъл, че ще се превърне в достоен за нея мъж.

Тогава дал обет, че ще обедини Норвегия в едно кралство. Заклел се, че докато не постигне целта си, няма да се подстригва.

За последвалите 10 кървави години не се знае много, освен че никой не можел да се справи с армията на Харалд. Той прекосил целия полуостров – планини и низини, печелил битка след битка, завладявал царство след царство.

Харал Прекраснокосия

Викингът не се спирал пред нищо и никого. Убил 8 крале в 8 битки и завзел земите им, после в едно сражение победил трима владетели.

Не след дълго, щом видели, че армията на Харал се задава, кралете доброволно се предавали.

ПЪРВИ ОПИТИ ЗА ДЪРЖАВНОСТ

Силен, енергичен, непримирим войн – така описвали Харалд. Той обаче бил известен и със своята честност. Младият викинг зачитал законите и правата на хората, както и решенията на Тингът – елементарна форма на парламент, при чиито събирания се изработвали закони или се съдели техните нарушители. Всяка местна общност или област имала свой тинг. Всеки свободен, който притежавал дори и минимално количество земя, имал право да присъства на публични събрания.

Харал Прекраснокосия

Харалд не се противопоставял на правата и свободите на хората, но в замяна искал те да му плащат данък за привилегията той да им е крал.

Местните владетели – ярловете, запазвали 1/3 от данъците, а останалото давали на Харал.

От яровете, младият войн поискал и по 60 войни, които да служат в националната армия. Това не било особено трудна задача – мъжете от целия полуостров, които дотогава само слушали истории за викинга Харалд, се втурнали да се присъединят към армията му.

Не след дълго, кръвожадната му войска от добре обучени, безмилостни и жестоки войни, започнала да изпълнява ангажиментите си.

Харал Прекраснокосия

Всичко това довело до разделението на Норвегия на две фракции – кралството на Харалд Хубавокосият и алиансът на кралете, които предпочитали да управляват малки територии, вместо да са обединени в една държава.

БАЩАТА НА НОРВЕГИЯ

През 872г., при Хафърсфиорд се състояла най-важната битка в историята на Норвегия. Флотът на Харалд разбил вражеската армада, водена от владели с имена като Солви Кривите крака, Кйотви Богатият и прочее.

Войниците на Харалд привързали своите кораби за вражеските и битката продължила, докато накрая останали само останки от плавателни съдове, щитове и мечове.

Харал Прекраснокосия

Битката били трудна и изтощителна, при нея загинали десетки мъже.

В края на деня, Харалд Хубавокосият застанал на носа на своя кораб, за да се наслади на постижението си – след 10-годишни битки, той най-накрая бил успял – превзел цяла Норвегия.

Чак тогава, викингът отрязал косата си.

РЕЗУЛТАТЪТ ОТ ДЪЛГОГОДИШНИТЕ УСИЛИЯ

Оженил се за принцеса Гида и имали 5 деца. Харалд бил голям красавец и жените в цялото кралство били влюбени в него.

Гида била само една от 10-те жени, които му родили около 20 деца.

Любимата му жена била Рагхилд Могъщата – принцесата на Дания, която пленила сърцето на краля до такава степен, че се развел с другите си 9 жени преди да се ожени за нея.

Като крал на Норвегия, Харалд Хубавокосият защитавал границите на царството си чак до Северно море. Враговете му избягали в Исландия или Шотландия, но от време на време се опитвали да нападат териториите на Харал.

Харал Прекраснокосия

Както се досещате, това не оставало безнаказано.

Харалд Хубавокосият управлявал Норвегия в продължение на 50 години и умрял чак през 993г. на 83-годишна възраст. След като се споминал, приближените му го изгорили заедно с двореца му.

Днес той е известен като бащата на Норвегия и е почитан като национален герой.

Още за най-великите войни на Скандинавия – викингите, може да прочетете ТУК.

Знаете ли, че любимият Ви герой от сериала „Викинги“ – Рагнар Лодброк действително е съществувал. Историята му може да прочетете ТУК.

Безжичната мрежа Bluethooth произлиза от крал на викингите, прочетете ТУК.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук