викингите

Днес всички знаем какво представлява Bluetooth –  е промишлен стандарт за безжична „лична мрежа”, която осигурява начин за свързване и пренос на информация между устройства от рода на мобилни телефони, лаптопи, персонални компютри, принтери, цифрови фотоапарати, игрални конзоли и дори автомобили чрез сигурна, късообхватна радиочестота.

Bluetooth 4
На снимката: крал Харалд I

Bluetooth стандартът е открит за първи път от Ericsson през 1994 година. Интересен  и малко известен факт обаче е, че в стремежа си да намери наистина уникално име за технологията, компанията я кръщава на викингския крал от края на Х в. век Харалд I. Той е бил известен с умението си да кара хората да общуват помежду си и да ги обединява. Идеята на Ericsson е била технологията да прави същото само че с разнообразни видове устройства.

Крал Харалд Датски носел прякорът „Синият Зъб”. Прозвището идвало от това, че имал един наистина тъмен на цвят и особено дълъг кучешки зъб. Интересното тук е, че Харалд всъщност получава прозвището си от норвежците, след като става техен крал през 970 година (а е вече крал на Дания от 956-та).

Bluetooth

Логото на безжичната мрежа е подчинено на историята. То комбинира в себе си руническите знаци, съответстващи на латинските Н и В, като името Harald Bluetooth. Преведено на български то означава буквално Харолд – Синият зъб.

За още любопитни материали харесайте нашата Фейсбук страница – DEBATI 

Свързани статии

10 уникални факта за Викингите, които със сигурност не знаете!

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук