„Категорично сме сигурни, че обещаното връщане на нашия лиценз на 6 октомври няма да се състои. Наредено е ежедневно да ни бъдат изпращани нови проверяващи, които да ни етикират като нарушители.

Убедени сме, че целенасочените и репресивни действия на държавни органи срещу нас, продължаващи месеци наред, са организирани на високо държавно ниво и целят унищожението ни като икономически субект, конфискуването и разпродаването на продукцията“. Това обяви поредният протест на работниците и служителите от военния завод „Емко“, който днес бе на мястото на производството в гр. Трявна и с. Белица.

Скандалът със спирането на лиценза на оръжейното предприятие „Емко“, прекратяването на негови поръчки и договори в опит на държавата да придобие друг частен военен завод – „Дунарит“, е изпълнение на сценарий в подготовка за пренареждане на пазарните играчи в отрасъла не само у нас, но и за препозиционирането им в чужбина, съответно за промяна на правилата за работа. Този последен извод направиха експерти в сектора след изслушване на министъра на икономиката Емил Караниколов в парламентарната икономическа комисия в средата на седмицата. Последва масов протест на хората от „Емко“ пред парламента, днес той продължи в Трявна и Белица.

От два месеца „Емко“ е с отнет лиценз за внос и износ на продукция, заради което държавният оръжеен търговец „Кинтекс“ прекрати три свои договора за износ на продукция на частното предприятие. Ръководството на „Емко“ е категорично, че целта е отрязване на всякакви парични потоци към техния завод, както и париране на възможността за придобиване на „Дунарит“, предприето, към което претенции има държавата. Държавата етапно изкупува дългове на офшорния собственик на русенското предприятие, за да може да вземе акциите му, потвърждават и икономически експерти.

Според обясненията на министъра на икономиката Караниколов, единствената цел на всички действия на държавата е да предпази предприятието и района от взривни аварии в „Емко“ поради рисковите условия за съхраняване на продукцията. Това било единствената причина и основание причина да бъде спряна вносно-износната дейност на завода.

Караниколов каза буквално,вкл. пред медиите, че като приключи казусът с разрешителното на предприятието, което очаквал да стане на 6 октомври, ще инициира промени в законодателството и промени, които ще позволяват „при констатирани нарушения в оръжейни заводи да се спира лицензът за производство на продукция, а не за внос и износ, както е по сегашния закон“.

На 6 октомври се чака извънредно заседание на Междуведомствения съвет за оръжейната индустрия и евентуално решение за възстановяване на лиценза.

ЕМКО снимка

Като последица от развалените договори с намеса на държавата между „Емко“ и „Кинтекс“ за производство на два вида боеприпаси за Индия заради отнетия лиценз, поръчките бяха пренасочени към държавните ВМЗ-Сопот. Стана известно, че е имало и сондажи Сопот „да изкупи от „Емко“  отхвърлената продукция, за да я предаде после на „Кинтекс“, но не било постигнато съгласие по цената на сделката, уточни лично министърът.

Ако „Емко“ си върне лиценза в началото на октомври, това блокира временно държавата да вземе „Дунарит“. Има и опция предназначената за Индия продукция все пак да бъде експедирана и да не се получи неминуемото сега закъснение на „Кинтекс“ с поръчката.

Според обясненията на Караниколов вече наистина има забавяне на договора с Индия, но „Кинтекс“ можел да навакса, а и имало допустимо 20 седмици забавяне с определена неустойка, която щяла да бъде покрита от по-ниска призводствена цена.

По договора с Индия вече е изнесена първата пратка с продукция на „Емко“, сегашната спряна продукция е втората, третата пратка по договор трябва да е е в средата на декември, като при изпълнение от Кинтекс отново ще има изоставане и неустойка. Последната пратка по договор е през март 2018-а.

Оценката и на експерти от бранша, и на депутати от опозицията е, че държавата се вкарва в рисков експеримент с новата схема за производство на поръчаната продукция, поставя сектора в опасност да загуби пазари като блокира „Емко“. Нарочно се отказва на „Емко“ и да ползва налични сигурни складове  с цел да продължи цялото подозрително разиграване в полза на задкулисни интереси, зад които прозират сценарии тип „КТБ“ и облагодетелстване на кръгове  по схемата „Пеевски и Кой“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук