Емилиян Гебрев
на снимката: бизнесменът Емилиян Гебрев

В района на взрива в местността „Чобанов дере“ край Карнобат, където в неделя се случи взрив, а след това и пожар, в склад за боеприпаси, собственост на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, влязоха специалисти от ДОТИ, пожарникари и разследващи, които трябва да установят причините за тежкия инцидент, съобщи БНР.

Взривът в склад за боеприпаси избухна около 03:00 часа в нощта на събота срещу неделя. След взрива, последва и пожар в помещенията. Пострадали хора няма. Вижте повече.

Днес изтекоха 72 часа от последната експлозия и, след като кадрите с дрон са показали, че вече няма огнища на пожари, може да започне разследването, предава общественото радио.

„Складовете в бившите военни поделения са общо 4. Взрив е установен само в един от тях. Боеприпасите, които се съхраняват нямат такава разрушителна сила и ударната вълна се е разпространила едва на 300- 350 метра“, коментира пред БГНЕС Константин Скелин, ръководител логистика в компанията.

От „ЕМКО“ продължават да твърдят, че става дума за външна намеса и няма как боеприпасите да се самозапалят. Вижте повече.

В социалните мрежи пък бързо се разпространи хипотезата, че зад взривовете стоят служители на руските служби.

Преди два дни бизнесменът Eмилиян Гебрев обяви, „има аргументирани предположения за умисъл, но те могат да станат реалност единствено и само след като влязат разследващите екипи, проверят както трябва, ако го проверят както трябва, и имат доблестта да излязат с реалната информация“.

Според Гебрев няма как теоретически и практически природно явление да е причинило взривовете. Той допълни, че боеприпасите са в техническо състояние, което също не предполага това.

Това е петият път през последните години, в който има взривове на обекти на „ЕМКО“, оръжейната компания на Гебрев.

Освен че подобни взривове са се случвали и преди, са се случвали именно в складове на притежаваното от Гебрев „Емко“. Срещу Гебрев и синът му пък имаше опит за отравяне. Хората, срещу които се водеше разследване за отравянето, се оказаха отровителите на Сергей и Юлия Скрипал. Отравянето на Скрипал в Солсбъри предполагаемо беше извършено посредством „Новичок“.

Още по-любопитното е, че беше доказано, че същите хора са подготвяли и провеждали операции по взривяване на складове за боеприпаси в Чехия. Включително чешката държава потвърди данните за това. Повече ТУК.

Разследването на българската прокуратура обаче не стигна до финал, като във времето се чуха и гласове за умисъл в нефинализирането на разследването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук