Емилиян Гебрев
На снимката: Емилиян Гебрев

Взрив в склад за боеприпаси край Карнобат, собственост на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, избухна около 03:00 часа в нощта на събота срещу неделя. След взрива, последва и пожар в помещенията. Пострадали хора няма.

Самият Гебрев обясни пред NOVA, че изпитва съмнения взривовете да са случайни. „Атакувана е държавата“, заяви той.

„Пострадали са складовете на фирмата, пострадал е Гебрев, но държавата е тази, която е атакувана, и това много хора не искат да го разберат. Такива неща просто не трябва да се случват“, смята Гебрев. Според него, става дума за посягане върху отбранителните способности на България.

Гебрев беше категоричен, че в склада край Карнобат не е имало продукция, която може да отиде в Украйна. В помещенията имало танкови снаряди за танкове, които били снети от употреба преди години, както и натовски боеприпаси, които не се използвали във войната.

Подобни взривове са се случвали в България и преди. Дори Специализираната прокуратура беше принудена да се задейства по въпроса, като започна разследване срещу четирима руски граждани. Повече за това ТУК.

Освен че подобни взривове са се случвали и преди, са се случвали именно в складове на притежаваното от Гебрев „Емко“. Срещу Гебрев и синът му пък имаше опит за отравяне. Хората, срещу които се водеше разследване за отравянето, се оказаха отровителите на Сергей и Юлия Скрипал. Отравянето на Скрипал в Солсбъри предполагаемо беше извършено посредством „Новичок“.

Още по-любопитното е, че беше доказано, че същите хора са подготвяли и провеждали операции по взривяване на складове за боеприпаси в Чехия. Включително чешката държава потвърди данните за това. Повече ТУК.

„За държавата е изключително важно никой да не ти се разхожда в тези райони и да прави каквото си иска. Докато чехите направиха всичко, за да изяснят техните случай на взривове в складовете им за боеприпаси, тук – правете си изводите сами“, каза Гебрев в интервю за bTV по повод настоящия казус. По думите му за предишни взривове в негови складове за боеприпаси така и не са установени извършителите 10-11 години по-късно.

Въпросът оттук насетне е умишлени ли са взривовете в складовете на Гебрев, има ли руски агенти на територията на България и провеждат ли те подобни акции? Отговорите следва да даде Прокуратурата на България.

По думите на бившия министър на отбраната Бойко Ноев обаче, разследването на отравянето на Гебрев още се бави. „Представители на българските прокуратура и изпълнителна власт на най-високо ниво са възпрепятствали разследването за отравянето на трима български граждани, сред които и собственикът на ЕМКО Емилиян Гебрев, на територията на страната през април 2015 г. Веществото, с които те са били отровени, е от същата група, с която през март 2018 г. бе отровен Сергей Скрипал във Великобритания“, заяви преди време Ноев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук