Специализирана прокуратура и ДАНС представиха информация относно наблюдавано досъдебно производство, свързано с националната сигурност на страната. Разследват се руски граждани, замесени при 4 случая на взривове на оръжия и боеприпаси в България. Те са били предназначени за износ за Грузия и Украйна.

„През последните 10 години бяха регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения в заводи за взривни вещества, оръжия и боеприпаси. Случаите са анализирани, а при 4 от тях е установено сходство.“ – това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг, на който даде още подробности за случаите.

Първият взрив е в склад на оръжейния търговец Емилиан Гебрев

Първият случай е от 12 ноември 2011 г. до село Долни дол. Взривен е склад, собственост на търговско дружество „Емко“. Унищожени са значителни количества боеприпаси и взривни вещества, предназначени за износ към Министерство на отбраната в Грузия. Собственикът на търговските дружества, чиято продукция е била съхранявана в засегнатата база е на българския оръжееен търговец Емилиян Гебрев.

Вторият случай е през 2015 г. до село Иганово, където е взривен скад с готова продукция на ВМЗ – Сопот. Част от унищожената продукция също е собственост на търговско дружество „Емко“. Третият случай отново е от 2015 г. На 31 май в сградата на бившия Институт за специална техника в София възниква пожар, който е предмет на разследване по друго досъдебно производство. Изгарят иззетите веществени доказателства по делото за взривовете в складовете на ВМЗ – Сопот. Заключението на пожарникарите е, че няма наличие на самозапалване.

Четвъртият случай е от 2020 г. до гр. Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и капсул-възпламенители на завод „Арсенал“, гр. Казанлък. „Арсенал“ е стратегически обект от значение за националната ни сигурност.

„От получена информация по линия на международно сътрудничество, както и незабавната координация и действия на ДАНС, може да се направи обосновано предположение за връзка между взривовете на територията на България, опитите за отравяне на трима български граждани, и извършването на тежки престъпления на територията на други държави“, съобщи говорителят на главния прокурор.

Милева припомни, че за отравянето на Емилиян Гебрев, неговият син и производствения директор на ЕМКО, са обвинени трима руски граждани, които работят за военното разузнаване на Русия. Става дума за Денис Сергеев (Федотов), Сергей Лютенко (Павлович) и Едор Гордиенко (Горшков). „С висока степен на достоверност се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна“, заяви още тя.

Задействането на зарядите е ставало дистанционно

При четирите произшествия се наблюдават сходство, които ги отличават от останалите случаи на взривове на складове през същия период. Не са установени конкретни причини, довели до взривовете. Липсват жертви и пострадали при тези случаи. В разследваните случаи има предхождащ пожар, според работната версия целта на предизвикването на пожарите е хората в близост да се оттеглят. Задействането на зарядите категорично е ставало дистанционно.

Може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между тези взривове у нас, опитите за отравяне на трима български граждани и извършването на тежки престъпления на територията на чужди държави. Милева припомни, че в качеството на обвиняеми за опит за отравяне на тримата български граждани са привлечени трима руски граждани, които по данни на службите за сигурност с голяма вероятност имат принадлеждност към Главно разузнавателно управление на Руската федерация. Те са обявени за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол с цел арест и екстрадиция.

Сийка Милева каза още, че по време на разследването са установени 6 руски граждани, които са пребивавали в България около датите на взривовете и около датите за покушението на Емилиян Гебрев.

Изводът, които са направили компетентните органи, е че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна.

Унищожени доказателства

Любопитно е, че между събития през 2015 г., за които прокуратурата чак сега обявява, че се води разследване, в сградата на бившия Институт по специална техниха избухва пожар, който изгаря доказателствата за взривовете във ВМЗ „Сопот“. „Експертиза установи, че причината за пожара не е самозапалване“, каза Сийка Милева.

Изненадващо е, че държавното обвинение демонстрира активност чак сега, когато се разбра, че отравянето на Емилиян Гебрев може да е свързано с унищожени боеприпаси в Чехия.

Въпреки това главният прокурор Иван Гешев не пропусна да похвали работата на държавното обвинение и българското контраразузнаване. „Благодаря на българските служби за сигурност и българските прокурори и следователи, които работиха години по случая, който ще представим.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!