Двама руснаци, заподозрени в извършването на отравянията в Солсбъри през 2018 г., са свързани с експлозия в склад за оръжие в Чешката република.

Доказателствата свързват експлозията през 2014 г. и опита за отравяне в България с подразделение на руското военно разузнаване – Главно разузнавателно управление /ГРУ/, пише в свой обширен материал Би Би Си.

Европейските разузнавателни агенции смятат, че отдел 29155 на ГРУ има за задача да извършва саботажи, диверсии и убийства.

Руското правителство заяви, че твърденията са неоснователни и абсурдни.

Чешките власти съобщиха, че гонят 18 руски дипломати, за които се смята, че са служители на разузнаването в отговор на експлозията през 2014 година, при която загинаха двама души.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че страната трябва да реагира на разкритията, обвързващи взрива с руското ГРУ.

Страната ще информира съюзниците на НАТО и Европейския съюз за подозренията си и ще обсъди въпроса на срещата на външните министри на ЕС днес, заяви изпълняващият длъжността външен министър Ян Хамачек.

Руското външно министерство заяви, че „ще предприеме ответни мерки, които ще принудят авторите на тази провокация да разберат напълно тяхната отговорност за разрушаването на връзките между двете страни”.

Огромна експлозия унищожи склад за боеприпаси в гора в Чешката република на 16 октомври 2014 г.

Прозорците на близките сгради бяха изпотрошени, а местните училища бяха евакуирани. На мястото седмици по-късно бяха открити останките на двама мъже – на 56 и 69 години, които са работили на мястото.

В началото се предполагаше, че взривът е инцидент.

Но усърдната детективска работа на чешките служби разкри участието на Москва – и отдел 29155 на ГРУ.

След отравянето на семейство Скрипал в Солсбъри европейските служби за сигурност разследваха поредица от необясними досега събития.

За чешката полиция това включваше експлозията в оръжейния склад през октомври 2014 г. Решаващата находка, съобщиха пред Би Би Си източници, близки до разследването, е имейл, изпратен до Imex Group – компанията, която е стопанисвала склада.

Твърди се, че той е изпратен от Националната гвардия на Таджикистан. В него е поискан достъп до мястото на двама мъже за инспекция. Към имейла са били приложени сканирани паспорти. Твърди се, че мъжете са Руслан Табаров от Таджикистан и Николай Попа, молдовски гражданин.

Снимките в паспортите съвпадат с тези на двамата мъже, обвинени от Великобритания за отравянето в Солсбъри.

Двамата пътуват до Великобритания през март 2018 г. под имената Руслан Боширов и Александър Петров.

Заснети са от видеокамери в Солсбъри и идентифицирани от столичната полиция като заподозрени в това, че са намазали с отровата „Новичок” дръжката на вратата на къщата на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал.

Скрипал и дъщеря му се разболяха, а местната жителка Доун Стърджис беше убита месеци по-късно от „Новичок”, поет чрез изхвърлена бутилка парфюм.

Разследващият сайт Bellingcat скоро след това идентифицира Руслан Боширов като Анатолий Чепига, а Александър Петров като Александър Мишкин – и двамата служители на ГРУ.

След това двойката се появи по руската телевизия, отричайки участие в отравянето на Скрипал. Двамата твърдяха, че са спортни диетолози, посетили Солсбъри, за да разгледат местната катедрала.

На 11 октомври 2014 г. двамата са използвали същите самоличности както в Солсбъри – Руслан Боширов и Александър Петров, за да пристигнат на летището в Прага.

Два дни остават в Прага, след което на 13 октомври отсядат в Острава, близо до склада за боеприпаси. Хотелската им резервация е до 17 октомври, но в деня на взрива – 16-и октомври те летят от Виена обратно за Москва.

Защо руското разузнаване ще взривява склад за оръжие в Чехия?

Един от хората, съхраняващи боеприпаси там, е български търговец на оръжие Емилиян Гебрев, уточнва медията. Това дава нова връзка към руското разузнавателно звено 29155.

През април 2015 г., шест месеца след чешката експлозия, Гебрев се разболява тежко в София. След месец в болница той е изписан, но след това отново се разболява. Въпреки подозренията, българските власти не постигат напредък в разследването и остават със заключението, че Гебрев е пострадал от хранително отравяне.

Едва след събитията в Солсбъри през 2018 г. на този случай беше обърнато повече внимание.

Лице, използващо името Сергей Федотов е идентифициран като пребиваващ във Великобритания, за да наблюдава отравянето в Солсбъри. Установява се, че той е бил в България по време на отравянето на Гебрев.

Според разследването на българските власти Федотов и други двама мъже от ГРУ 29155 са се настанили в хотел в същия комплекс, където се намира офиса на Гебрев през април 2015 г. и са настоявали за стаи с изглед към подземния паркинг.

Запис от паркинга, показан с разрешението на български прокурор миналата година, показва как мъж се приближава до автомобилите на Гебрев, на сина му и на негов бизнес партньор, които също се разболяват по-късно.

Смята се, че токсично вещество е било размазано по дръжките на колите- подобно на начина, по който „Новичок” се е озовал върху дръжката на вратата в къщата на Сергей Скрипал.

Въпреки че има резервиран обратен полет два дни по-късно, Федотов напуска България на 28 април – денят, в който е отровен Гебрев.

Защо Гебрев става мишена на ГРУ?

Съобщава се, че той е доставял оръжия на редица държави против интересите на Москва, включително в Украйна и на други държави, конкурирайки се с руските доставчици в Азия.

А една бизнес сделка може също да го е довела до пряк конфликт с мощни руски бизнесмени, свързани с ГРУ.

Експлозията в чешкото депо през октомври 2014 г. изглежда е била опит да се накърни бизнесът на Гебрев или да послужи като предупреждение, което след това е последвано от опита за убийството му.

Но единствените хора, които загубиха живота си, бяха двамата невинни чешки работници във взривения през 2014 г. склад. (Имало е експлозии в български оръжейни фабрики през 2015 г., въпреки че официално не е доказана връзка между тях и руските служби).

В събота чешкият премиер обяви доказателства, свързани с експлозията с ГРУ и заяви, че 18 служители на руското посолство – идентифицирани като разузнавачи – трябва да напуснат страната в рамките на 48 часа.

Подразделение 29155

Чешките министри насочиха вниманието си специално към звено 29155. Служителите на европейското разузнаване твърдят, че неговата мисия е саботаж, диверсия и убийство.

Те смятат, че то наброява около 200 души, но само с малко над 20 активно изпълняват операциите, а останалите членове са помощен персонал.

Освен горепосочените случаи в Солсбъри, България и Чешката република, подразделението се свързва и с други операции, включително опит за преврат в Черна гора през 2016 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук