Румен Радев
На снимката: Румен Радев

Президентът Румен Радев ще проведе консултации за съставяне на правителство с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание. Всички срещи са планирани за днешния ден. 

След разговорите държавният глава трябва да определи кога ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от ГЕРБ-СДС.

Румен Радев вече заяви, че постигането на управляващо мнозинство не трябва да е математически сбор от гласове.

„Безпринципна коалиция може да задълбочи кризата. Нужни са ясни приоритети, ясни граници на възможните компромиси и най-вече – ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти“, каза той пред депутатите при откриването на 45-ото Народно събрание.

Консултациите започват с представителите на ГЕРБ. Вчера по време на пресконференция стана ясно, че проектът им за кабинет с премиер Даниел Митов е готов. В него ще влизат познати лица, така и нови експерти.

Позицията на „Има такъв народ“ (ИТН) е, че не са съгласни на коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС.

Трети при консултациите е БСП. Лидерът Корнелия Нинова заяви, че левицата ще гласува против правителство на ГЕРБ, а при връчване на мандат на „Има такъв народ“ ще има подкрепа при условия, които бяха прецизирани по време на Националния съвет на партията в събота.

ДПС акцентира, че биха подкрепили правителство на трите нови парламентарни групи, но ако е ясно, че „тази власт има ясно програма с точно указани цели, средства и срокове за тяхната реализация“.

„Демократична България“ са в готовност да подкрепят „Има такъв народ“, но с уточнението, че подкрепата им няма да е безусловна. Тя може да бъде получена, ако има „ясна програма и ясен ресурс да направи онези промени, които българските граждани очакват от нас и кризата налага“.

От „Изправи се! Мутри вън!“ са отворени към разговор за общи действия с „Има такъв народ“ и „Демократична България“. От коалицията заявиха, че ще изчакат конкретното предложение на „Има такъв народ“ и след това ще вземат окончателно решение дали да го подкрепят.

Ако парламентът не успее да излъчи правителство, президентът ще назначи служебен кабинет, ще разпусне парламента и ще насрочи нови избори.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!