Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата – трябват ясни граници за възможните компромиси и ясна политическа отговорност. Това каза президентът Румен Радев в своето обръщение към народа и Народното събрание.

Според него са необходими решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите модел, утвърждаване на върховенството на правото, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението.

„Без постигането на тази цел, всякакви нови политически конфигурации, ще продължат да са обречени на провал, а България да се намира на последните места в ЕС по стандарт и качество на живот“, заяви още Румен Радев.

По думите му 45-ото Народно събрание се свиква в сложно време. То е израз на месечните протести и общата воля за промяна. Въпреки че парламентът е фрагментиран той акцентира, че предстоят отговорни и неотложни решения.

Някой от вас, както и мнозина анализатори вещаят кратък живот на 45-ото Народно събрание. Времето ще покаже и това зависи изцяло от вас. Колкото и да трае, пред парламентът стоят отговорни и неотложни решения. Първото е създаване на правителство“, каза още Радев.

Той обяви, че в понеделник започва консултациите с парламентарно представените партии. „Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети. Ясна ценностна рамка. Ясни граници на възможните компромиси и най-вече ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти.

Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите за съставяне на правителство, парламентът трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон“, каза още държавният глава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!