Христо Иванов

„Демократична България“ подготвя предложение за анкетна комисия за „Росенец“, а съпредседателят на обединението се обърна лично с въпрос към Борисов дали ГЕРБ ще я подкрепят, стана ясно от интервю пред БНР.

Поводът за изказването е директното обвинение на премиера в оставка по-рано през деня, че „летният преврат, започващ от „Росенец“ и Христо Иванов, е добре координирано общо действие между „Да, България“ и ДПС“.

Парламентът трябва да се заеме с разплитането на мрежата от бездействия и съдействия, свързани със сарая, както и с нефтеното пристанище. Ще видим дали ГЕРБ ще подкрепи нашето предложение“, каза съпредседателят на Демократична България.

Иванов е категоричен, че няма и не е имало никаква форма на координиране с ДПС.

„Наш дълг е да осигурим добро управление. Ако това не се получи, решението се връща в ръцете на избирателите. Ако на предните избори решиха кой да НЕ управлява, то на следващи избори ще трябва да решат кой ДА управлява“, подчерта Иванов.

Мнението му е, че политическите сили вече са „на полусъединител на нова предизборна кампания. Според него страната е изправена пред 3 сериозни кризи: ковид кризата, икономическата криза и дълбоката криза на държавността.

Според него опитът този парламент да излъчи управление на промяната е напълно логично да бъде фокусиран около мандата на ИТН, като сила, която получи най-голяма част от вота за промяна.

Ако бъде потърсена подкрепата ни от ИТН, предварителни условия не виждаме смисъл да поставяме, но и не можем да говорим за безусловна подкрепа. Нашето условие е да бъде излъчено правителство на промяната, което наистина да може да я реализира. Имаме много точна визия за тази промяна. Ще подходим конструктивно и добронамерено, категоричен бе Христо Иванов

Той подчерта, че ДБ няма да подкрепи управление с мандат на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Според него не може един премиер повече от година да се крие и да отказва да се яви в парламента.

„Това е недопустимо. Правят се опити да се блокира работата на парламента чрез най-различни процедурни хватки за да се избегне идването на премиера. Искам отново да призова премиера да дойде в парламента. От страна на Демократична България мога да гарантирам сериозно, професионално отношение“, добави той.

Хросто Иванов обобщи, че „Демократична България“ не подкрепя увеличаване на правомощията на президента, особено в предизборен период. Коментарът е по повод внесено от „Има такъв народ“ (ИТН) предложение за промяна в Изборния кодекс, според което президентът да назначава членовете на ЦИК.

Според него може да се окаже, че в този парламент ще е трудно да се излъчи жизнеспособно управление.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!