Епископската базилика на Филипопол беше официално открита днес на 18 април, когато ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на културата.

Заради пандемията от коронавирус откриването на древния храм, от който най-впечатляващи са уникалните мозайки, стана с ограничено присъствие на гости. Присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, американският посланик Херо Мустафа и президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър.

На събитието бяха и всички археолози и архитекти, взели участие в работата по възстановяването на археологическия обект.

Снимка: Америка за България

В речта си кметът подчерта специално ролята на екипа от Регионалния археологически музей, воден от Елена Кесякова и Жени Танкова, и на реставраторите под ръководството на доц. Елена Кантарева. Поздравления получи и епиграфът Николай Шаранков, благодарение на когото днес знаем, че базиликата е била дом на епископа на Филипопол още през 4 век.

За финансирането на реставрацията огроман помощ оказа фондация „Америка за България“, която съвместно с Община Пловдив започна работа по възстановяването на базиликата през 2015 г.

„Не бива да забравяме заслугата на стотиците доброволци, които помогнаха за разкриването и съхранението на тези чудни мозайки. Признателни сме на бизнеса и гражданите, които се обединиха във фондация „Приятели на Базиликата – Пловдив“, напомни Здравко Димитров.

Американският посланик Херо Мустафа направи встъпително приветствие на български, като подчерта колко значим културен и археологически обект е Епископската базилика.

Президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър, от своя страна припомни, че първите думи, които е научила от родителите си, са „Благодаря ви“. В словоти си припомни, че всичко, което е постигнато досега, е благодарение на работата „ръка за ръка, камъче по камъче“ с Община Пловдив. Двете институции инвестираха в продължение на 6 години над 16 милиона лева в разкриване, реставрация и експониране на над 2 декара мозайки.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА 

Изграденият музеен комплекс включва интерактивни зони, учебен и детски кът, работилница за реставраторите и изложбено пространство.

Сградата е уникална по своя мащаб, архитектурно решение и декорация и се нарежда сред най-представителните раннохристиянски обекти. На 20 януари 2018 г. тя е включена в Индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Снимка: Община Пловдив

Това е най-големият раннохристиянски храм, открит на Балканския полуостров и е важна част от националното и от световното историческо богатство.

Базиликата е широка 36 м, дълга над 90 м и е с впечатляваща архитектура.  Вътрешността й била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са и най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта и имат обща площ от 2000 кв.м.

Църквата била сърцето на християнския живот в града между IV и VI в. преди да бъде разрушена и изоставена, може би в резултат на силно земетресение. Забравата продължила до 1980-те, когато при строителството на подлез се появили останки от мащабна сграда, украсена с мозайки с геометрични орнаменти и птици. През 1982-1986 г. екип от Регионалния археологически музей – Пловдив, начело с Елена Кесякова, проучили около половината от базиликата. Част от мозайките били прибрани в музея. Над развалините било построено защитно покритие, но непроучената част останала под улицата, но през годините то се разрушава.

През 1995 г. базиликата е обявена за паметник на културата от национално значение, но 1999 г. защитното покритие се самосрутило. Състоянието на мозайките се влошило. След частични разкопки от 2002 г., които установили, че базиликата е построена върху по-стара антична сграда, мозайките били покрити с тънък слой пясък. За жалост през следващите години обектът потънал в забрава.

Община Пловдив и Фондация „Америка за България“ са основни инвеститори в нейната реставрация, но за да бъде Базиликата съхранена за идните поколения допринася и бизнеса и гражданите. Фондация „Пигмалион”, издател на ДЕБАТИ БГ също се включва в инициативата „Подари си птица”, когато помага за реставрацията и съхранението на определен фрагмент от внушителната мозайка с раннохристиянски сюжети, които включват над 100 изображения на птици.

Най-новият културен център на Пловдив ще отвори врати за посетители на 19 април.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук