Мустафа Карадайъ - лидер на ДПС
Мустафа Карадайъ - лидер на ДПС

Макар и трудно, процесът на възстановяване на държавността може да започне от 45-ото НС. Сега е времето да върнем властта в българския парламент, както повелява конституцията. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на Народното събрание.

По думите му вотът на българските избиратели показва изразено желание за промяна, с която да се спре омразата, разделението, противопоставянето, арогантността и агресията като същевременно се възстанови политическата нормалност като диалог между партиите.

Промяна, с която да се направи рестарт на държавността. Едновременно с това обаче гражданите не дадоха мандат за съставяне на правителство на новите 3 партии в НС. Те имат 92 мандата общо. Някои разчитат този резултат като воля на избирателите за нови избори. Виждам, че сме по-близо до тази перспектива и в тази връзка ние, от ДПС, сме готови за избори веднага, каза лидерът.

Той акцнетира, че страната се намира в безпрецедентна комбинация от няколко кризи – пандемична, икономическа, социална и институционална.

Ако си позволим да добавим към тях политическа, ще сбъркаме сериозно. Сега е моментът да започне възстановяването на нормалността в политиката каза Карадайъ.

Според него държавните институциите не функционират съобразно Конституцията, нарушени са диалогът, координацията и контролът между властите. Именно оттам идва и недоверието на хората в институциите.

Изборите показаха, че е необходимо ново начало, нов модел на управление, нов модел на отношение, нов подход към решаване на проблемите. Парламентът е длъжен да отговори на това изискване на суверена, допълни лидерът на ДПС

Карадайъ отново заяви, че ДПС би подкрепило правителство на трите политически сили, но със следните приоритети: План за излизане от пандемичната криза COVID-19, включващ нова ускорена ваксинационна програма, поефективни икономически мерки за защита на населението и бизнеса; изготвяне и приемане на програма за възстановяване и устойчивост; заповане на разговори за приемане с консенсус на програмата за ускорено икономическо развитие на страната; достойно членство в евроатлантическите структури.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!