Иванов избори
На снимката: Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България"

Изработили сме и събираме подписи за промени в Конституцията, които целят да поставят главния прокурор под ясна парламентарна отчетност, както и закриване на специализираните съдилища. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов от парламентарната трибуна. 

От коалицията ще работят и за това Висшия съдебен съвет да се превърне именно в съдебен съвет и да се запази малка парламентарна квота.

Не може повече да има център на власт в републиката, който не подлежи на отчетност. България се управлява от прокурорска република, която създава власт под неконтролируемата възможност на главния прокурор да решава на кого да повдигне обвинение, на  кого не, на кого да даде реален имунитет, кой да бъде поставен под натиск, и тук има хора които са минавали през тази цедка, каза той.

По думите му това, което искат гражданите е законност, правила, здрави институции, за да може българската държавност наистина да бъде модерна, европейска, свободна, идеалите, които са ни завещали възрожденците.

Ние ще работим за това да бъде отстранен от поста главният прокурор и закриване на специализираните съдилища и прокуратура.

„Тези институции, които бяха създадени под наслова за борба с корупцията се превърнаха в олицетворение на избирателното прилагане на държавна репресия и отново за затваряне на очи на други. Те са безвъзвратно опетнени.

Иванов призова да си зададем въпроса дали този парламент заслужава да съществува, след като се оцени какво трябва и какво може да се свърши в него.

Той каза, че има и предложение за програма за масова доброволна имунизация, която да осигури перспектива за излизане на страната от кризата. Лидерът на ДБ призова и за стартиране на процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост, което към момента е прпвал на ГЕРБ.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!