Ива Митева председател
Ива Митева/скрийншот БНТ

Парламентът избра Ива Митева – Рупчева от „Има такъв народ“ за председател на 45-ото Народно събрание пред кандидатурата на Цвета Караянчева.

Кандидатурата ѝ бе подкрепена със 163 гласа „за“ от „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън“, БСП, ДПС и „Демократична България“. ГЕРБ гласуваха с „въздържал се“. Към нашата работа са обърнати очакванията на избирателите, за ясно и предвидимо стабилно законодателство.

Прозрачността и отчетността трябва да са основите принципи на това Народно събрание. Нека положим усилия за диалог помежду си, заяви Митева.

Ива Митева е завършила право с редица следдипломни квалификации. Досега Митева оглавяваше дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС“ в парламента и е позната в публичното пространство, за разлика от много други депутати от формацията на Слави Трифонов. Участвала е в писането на всички парламентарни правилници в последните мандати. Има солиден опит с процедурните правила и е работила с всички парламентарни групи, което със сигурност ще подпомогне и задълженията на настоящия й пост.

Избрана е за депутат от 23-ти избирателен район в София. Интересно е, че попада в листата на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ след участия в телевизията му.

Задочен докторант по конституционно право в Института за държавата и правото на БАН и е отчислена с право на защита миналата година. Темата на дисертацията ѝ е „Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България“,

Хоноруван преподавател и в Нов български университет.

Кандидатът на ГЕРБ/СДС Цвета Караянчева, която ръководи работата на предходния парламент, получи само 75 гласа в своя подкрепа, дошли от съпартийците ѝ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!