Тошко Йорданов
Тошко Йорданов

Вчера не подкрепихме Рая Назарян, а днес го направихме, защото чакахме изявлението на лидера ни Слави Трифонов. Той обяви снощи, че целта ни е да направим експертен кабинет. Това каза по БТВ зам.-председателят на „Има такъв народ“ и шеф на парламентарната група на партията Тошко Йорданов по повод обрата в позицията на формацията за по-малко от 24 часа за кандидатурата на номинираната от ГЕРБ-СДС за председател на 50-ото Народно събрание Рая Назарян. Припомняме, че вчера от „Има такъв народ“ гласуваха „против“ кандидатурата ѝ, а днес – „за“.

Направили сме си тайминг на времето и действаме така, както смятаме за правилно. Имаме си тайминг и последвателност на действията, заяви Йорданов.

Какво ни интерсува, че Борисов казва, че не поема ангажимент да подкрепи наш експертен кабинет, той не може да ни поставя ултиматуми. Той сутрин казва едно, вечер казва друго. Нас не ни интересува какво говорят другите за нас, важното е какво правим ние, добави зам.-председателят на „Има такъв народ“.

Президентът Радев няма как да стартира процедурата с мандатите без действащ парламент. Опциите са две – или ще ходим директно на избори, или ще получим третия мандат и ще предложим експертен кабинет, който партиите могат да подкрепят, и да не ходим на изборите. Ако отидем на избори, няма никакво значение, че Рая Назарян ще бъде председател на парламента два месеца, добави той.

Не сме давали подкрепа на ГЕРБ, отпушихме работата на парламента, за да може президентът да ни даде третия мандат. Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, няма да подкрепим мандат на ДПС, искаме третия мандат от президента Радев, за да предложим експертен кабинет. Ние ще търсим подкрепа от всички партии, защото във всички партии има експерти, които могат да свършат работа. Най-добре е, когато някой е министър на някой сектор, той да разбира от този сектор. Премиерът трябва да е добър мениджър, защото трябва да ръководи Министерски съвет, посочи Тошко Йорданов.

В отговор на въпрос, ако има експертен кабинет, дали министърът на вътрешните работи Калиян Стоянов ще остане на поста си, Йорданов отбеляза: „По-скоро си мисля, че на това министерство трябва да е друг експерт“.

Той изброи и някои от приоритетите на евентуалното експертно правителство, съставено с третия мандат: „Приоритетите са, че трябва да бъдат свалени цените на хранителните стоки. Смятаме, че има картел между големите хранителни вериги. Това е проблем, който може да бъде решен изключително бързо чрез Комисията за защита на конкуренцията. Цените на електричеството също са ненормално високи, а се подготвят и неща, за да станат още по-скъщи. Има проблеми в образованието, които трябва да бъдат решени. Системата е сбъркана. Приоритет ни е правосъдието. Прокуратурата трябва да се децентрализира и да се освободи“.

Попитан за заявката на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, че ГЕРБ трябва да бъдат изчегъртани от властта, Тошко Йорданов каза: „ГЕРБ са изчегъртани от властта по начина, по който бяха във властта – безконтролно. Те имаха тотален конттрол – от това са изчегъртани. Ако някой има заслуга за това, това сме ние“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук