Народът ни изпрати да направим промяна. Думите са на Мика Зайкова от парламентарната група на партията „Има такъв народ“. В типичносто си чувство за хумое тя призова депутатите да не забравят за какво са избрани. Тя е най-възрастният народен представител и по Конституция откри новия парламент.

„Орисницата“ както се определи самата тя отправи силно и емоционално послание към по-младите си колеги и призова за обединение и разум, инвестиция в образованието и борба с неравенството между бедни и богати.

Един от акцентите в речта й беше емоционална реакция от нейна страна за депoзирaнaтa ocтaвкa нa прaвитeлcтвoтo oт прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв, което се случи с писмо.

Пълнo прeнeбрeжeниe към пaрлaмeнтa. Вce пaк cмe пaрлaмeнтaрнa рeпубликa. Нe иcкaм дa кoмeнтирaм. Тoвa e cрaм прeд нaрoдa и прeд вac

Думите й бяха посрещнати с бурните аплодисменти на всички без ГЕРБ.

Коя е Мика Зайкова

Мика Зайкова е родена на 2 февруари 1942 година в София. Завършила е Минно-геоложкия институт, специалност „Минен инженер“, а след това и икономика със специалност „Планиране“. Работила е в ТЕЦ Марица Изток, Министерствата на химията и промишлеността, а от 1994 г. до 2017 г. е била икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев. През последните години тя е чест гост в студиата на телевизии и радиа, като коментира основно икономическите и финансови показатели за развитието на държавата. Наложила се е като критик на правителствата на Бойко Борисов. Именно това беше и една от причините за остраната й реакция към липсата на лидера на ГЕРБ, който лично да депозира оставката на Министерски съвет.

По-долу вижте ви цялата й реч:

Вече 1300 години на този горещ кръстопът българите се борят за нашата красива и прекрасна земя „като една човешка длан, за да я има България и за да пребъде във вековете. Много от нашите сънародници са умирали за свободата на тази прекрасна страна. Аз съм сигурна и че нашите съвременници биха жертвали живота си, за да я има България. Тя винаги е възкръсвала, защото нашият народ винаги е намирал правилния път към възкресението. И сега страната ни е изправена пред голяма криза. С тези думи Мика Зайкова започна обръщението си към новия парламент.

Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим – дали на протест, дали в референдум, дали на избори. На 4 април той ни изпрати с една единствена поръчка – промяна. Промяна, дами и господа, която трябва да избави България от всички последни места. Защото аз и всички вие искате да видите в очите на българите надеждата от това, че не сме най-бедните, най-нещастни, най-необразовани. Сега сме на далечното 88-мо място по образование. Това за нашата хилядолетна култура е срам и позор. България е дала „на вси славяни“ книги и азбука. България е дала поети, певци и артисти, които са записани със златни букви.

Ние тук наистина можем да направим нещо много важно – имаме една единствена цел, а тя е просперитетът на България и нейното достойно място в европейското семейство. Сигурна съм, че всеки един от вас ще даде максимума от своите знания и умения, за да постигнем тази цел. Нашите предци са ни дали и формулата към този успех – тя е изписана на фасадата на тази сграда – „Съединението прави силата“. Не забравяйте кой и за какво ви е изпратил тук.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!