Днес 15-ти април новоизбраното 45-о Народно събрание ще проведе първото си заседание. На него ще бъде избран и председател.

То бе свикано с указ на президента Румен Радев и насрочено за 09.00 часа, а новите депутати предпочетоха тържественото му откриване да се проведе в старата сграда на парламента на площад „Народно събрание“, носеща емблематичния надпис „Съединението прави силата“, вместо в реновираната зала „Света София“ на бившия Партиен дом. Предложението за промяната беше на „Има такъв народ“ и получи подкрепа на всички без ГЕРБ.

Заради противоепидемичните мерки журналистите отново се очаква да наблюдават заседанието от зала „Запад“, без достъп до кулоарите. Отново и заради ситуацоята, някои от депутатите, които са карантирани, ще се включат онлайн. Сред тях е и лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

По традиция заседанието ще започне с химните на България и Европейския съюз и ще бъде пряко предавано по обществените радио и телевизия.

Конституцията предвижда то да бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 45-ото Народно събрание това е Мика Зайкова от „Има такъв народ“. В парламента влизат общо 6 партии, чиито народни представители ще бъдат групирани в парламентарни групи. Най-голяма ще бъде групата на ГЕРБ – 75 депутати, „Има такъв народ“ – 51, БСП – 43, ДПС – 30, „Демократична България“ – 27 и „Изправи се! Мутри вън!“ – 14.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова също ще присъстват на първото заседание на парламента, а държавният глава ще отправи обръщение към народа и Народното събрание от парламентарната трибуна.

По традиция изявления ще направят представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

Възможно е гласуването да се провежда с вдигане на ръка или поименно, тъй като електронната система бе демонтирана през есента на миналата година и пренесена в новата пленарна зала.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!