ЕС украйна

Министрите на външните работи и на отбраната на ЕС ще заседават днес в Брюксел. Главна тема на дебатите ще бъде подкрепата на Съюза за Украйна.

На заседанието ще бъде дискутиран годишният доклад на Върховния представител по изпълнението на Стратегическия компас за сигурност и отбрана. Министрите на външните работи ще разискват хода на руската агресия в Украйна преди заседанието на европейските лидери в четвъртък и петък.

Преди началото на дискусиите, украинският им колега Дмитро Кулеба ще ги информира от дистанция за ситуацията на място, както и за належащите нужди и приоритети на страната му.

Дипломати изразяват надежда, че министрите ще постигнат споразумение за оказването на военна помощ на Украйна. Основно те ще се фокусират върху отговорността за депортирането на деца в Русия, мирната формула за Украйна, глобалния достъп до храните  и тяхната безопасност.

Служебният министър Димитър Стоянов ще участва в съвместно заседание на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС в рамките на Съвет „Външни работи“ в Брюксел. Той ще участва и в първото издание на Форума за партньорства на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Планира се такъв форум да се провежда на всеки две години. Целта е повишаване на ефективността и координацията на усилията на ЕС за засилване на сътрудничеството с партньорите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана.

Форумът ще стартира с дискусии на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС и с министрите на отбраната на страните-партньори по въпросите на съвместното управление на съвременните предизвикателства пред сигурността в глобален мащаб.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук