Народно събрание, бюджетна комисия

45-ият парламент ще се закълне в старата сграда на Народното събрание. Новината съобщи пресцентърът на законодателния орган. Депутатите от 45-ия парламент ще положат клетва да служат вярно на народа и на България в историческата сграда на Народното събрание.

Решението е първото заседание на новите народни избраници да се проведе в познатата на всички сграда. Президентът Румен Радев свиква депутатите на 15 април. Внушителният ни парламент с надпис „Съединението прави силата“ ще е домакин на новите народни представители. Повечето политически формации, които минаха 4-процентовата бариера на граждански вот, единодушно са се съгласили с предложената им идея.  Информацията за домакинството на старото народно събрание за клетвената церемония на дупутатите беше потвърдена и от представители на няколко политически сили.

Ремонтът за 23 млн. лева

Преустройството на зала „Света София“ в бившия Партиен дом струваше 23 милиона лева. Прексъпо и луксозно е работното място на народните ни избраници. Луксът им се дава, за да служат вярно на народа и на родината ни. В отремонтираната зала „София“ депутатите от предходния парламент работиха последните няколко месеца. Веднага след решението се появиха и негативни коментари за това дали законодателният орган трябва да се мести от историческата си сграда.

Първото заседание на новите 220 депутати ще започне в 9.00 часа и ще бъде предавано пряко по националната телевизия и радиото.

Мика Зайкова е най-възрастният депутат

Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 45-ото Народно събрание това е Мика Зайкова от „Има такъв народ“.

Клетвата

На първото заседание народните представители ще положат следната клетва:

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват, а Радев ще отправи обръщение към народа и Народното събрание.

Очаква се изявления да направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук