Камелия Нейкова
На снимката: Камелия Нейкова

 

Току ще завършиха консултациите за излъчване на председател на ЦИК, които започнаха днес в 8.00ч. сутринта в президентската институция. Те бяха в остър политически дух, но в крайна сметка партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ пое отговорността да има председател на ЦИК.

Виктория Василева от ИТН предложи Камелия Нейкова, която преди два дни беше лансирана за зам.-председател. По този начин беше избегнат предизборният хаос и политическо напрежение и беше открит пътят към назначаването на служебен кабинет.

Припомняме, че до днешните консултации се стигна след оттеглянето на единствената номинация за поста от страна на ГЕРБ-СДС – тази на Красимир Ципов. Решението на ГЕРБ да оттегли кандидатурата на Ципов за председател на ЦИК дойде след като на консултациите в сряда срещу неговата номинация възразиха остро БСП, „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!”.

Всички партии с изключение на ГЕРБ, които участваха в консултациите при държавния глава, се обединиха около тезата, че с решението си да оттегли кандидатурата на Ципов за председател ГЕРБ се опитват да саботират изборния процес.

„Оттеглянето на Красимир Ципов е опит за саботиране на изборния процес. Виждаме последователна дейност на ГЕРБ в тази посока. Те затрудняват това, което предстои, отговорността е тяхна. Ако ГЕРБ не излъчат председател на ЦИК, очаквам другите партии да го направят. БСП има решение да не издигне председател“, каза в началото на дебата Иван Иванов от левицата.

 

Тошко Йорданов от ИТН иронизира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че демокрацията изисква най-голямата политическа сила да излъчи председател – а сега очевидно не бил демократ.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС, отбеляза, че са притеснителни мотивите, с които ГЕРБ оттеглят своята номинация. Той посочи, че ДПС ще се съгласят с каквито и да са предложения за председател на ЦИК, но тя може да функционира и без председател, докато се назначи такъв.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов припомни, че през целия период след изборите от ГЕРБ се опитват да твърдят, че имат определени права като най-голяма партия.

„Това че една партия е получила най-много гласове не отменя факта, че тя може да има такова ниво на токсичност, че с нея не може да се работи. Не може да има диалог на всяка цена. ГЕРБ се опитва да създаде хаос и да вади аргументи, че може да управлява в този хаос“, добави той.

 

После Мая Манолова предложи ИТН да издигне Камелия Нейкова. За нея се застъпи Христо Иванов. От БСП също нямат против, а Мустафа Карадайъ се изказа положително за Нейкова. Виктория Василева от ИТН обясни, че носи нейни документи и декларация за съгласие.

Стана ясно, че Димитър Димитров от ГЕРБ ще бъде зам.-председател.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук