Партиите предлагат състав на новата ЦИК при президента. Квотите на партиите са 4 за ГЕРБ, 3 за „Има такъв народ“, 3 за БСП, 2 за ДПС, също 2 за „Демократична България“ и 1 за „Изправи се! Мутри вън!“.

Кандидатурата на ГЕРБ е за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) е Красимир Ципов.

„Има такъв народ“ предлагат юристите Камелия Стоянова Нейкова – за зам.-председател на ЦИК, Елка Тодорова Стоянова за член на комисията и математикът Любомир Недялков Гаврилов.

БСП предлагат Емил Войнов за зам.-председател на ЦИК, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева за членове на комисията.

ДПС предлагат Севинч Солакова и Ерхан Чаушев за ЦИК. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ заяви, че в зависимост от другите предложения, ДПС предлага Солакова за секретар на комисията.

Христо Иванов от „Демократична България” заяви, че не могат да подкрепят кандидатурата на ГЕРБ. Той направи уговорката, че не предлагат председател.

Както вече стана известно бившият говорител на ЦИК Цветозар Томов е първото предложение на ДБ. Второто предложение е математикът Любомир Георгиев. ДБ предлага кандидатурата на Томов за заместник-председател на ЦИК.

Мая Манолова от „Изправи се. Мутри вън“ също заяви, че няма да подкрепят предложението на ГЕРБ. Тя се мотивира с думите, че Красимир Ципов няма никакъв опит в организирането на избори и уточни, че под неговото ръководство като зам.-министър на МВР, честността на изминали избори е поставено под „тежко съмнение“.

Манолова призова „Има такъв народ“ и БСП да дадат предложения за председател на новата ЦИК и съобщи, че предлагат Росица Матева за зам.-председател на ЦИК. Матева е председател на Обществения съвет на комисията.

Публичното изслушване на кандидатите ще на 7-ми май, а указът за назначаването на новата ЦИК ще се обнародва на 11 май. Тогава президентът ще разпусне парламента и ще насрочи новите избори с дата 11 юли.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук