Борисов Трифонов

Тотален обрат в позицията на ГЕРБ относно намаляването на партийната субсидия стана повод за провала на инициативата на „Има такъв народ“ тя да бъде намалена от 8 лв. на действителен глас на 1 лев.

От партията на Слави Трифонов внесоха такава поправка в Закона за политическите партии. Обсъждането й продължи повече от 4 часа в пленарната зала на Народното събрание. Въпреки, че депутатите от ГЕРБ демонстрираха, че са против всяка идея на „Има такъв народ“, те обещаха да подкрепят законопроекта. Мотивите за поведението им така не станаха ясни.

При гласуване на законопроекта най-напред той беше одобрен – но с едва 93 гласа „за“ срещу 84 против и 3-ма „въздържали се“. Повечето гласове дойдоха от хората на Трифонов и Борисов – 46 гласа от „Има такъв народ“ и 37 от ГЕРБ-СДС, а също 9 от „Изправи се! Мутри вън!“ и един от „Демократична България“. Беше поискано прегласуване, при което обаче предложението събра едва 76 гласа, тъй като подкрепата от страна на ГЕРБ-СДС рязко отслабна – само 20 гласуваха за него. Единственият глас от десницата също се оттегли. А срещу законопроекта застанаха заедно БСП, ДПС, „Демократична България“, част от ГЕРБ-СДС и от „Изправи се! Мутри вън!“ – общо 92-ма „против“ и „въздържали се“.

В общи линии се повтори ситуацията от април, когато законопроектът беше разгледан и отхвърлен от парламентарната правна комисия.

Още по време на обсъждането между ГЕРБ и „Има такъв народ“ се появи напрежение.

„Заблуждаваме хората, че обсъждаме нещо наистина, а то няма да се случи. Лицемерие е да кажеш, че ще спестиш 21 милиона от субсидии и ще ги дадеш за пенсии, които струват около милиард … Правите просто един театър, за да кажете: За мажоритарното нямаше време, но сега внасяме за 1 лев, значи сме си изпълнили ангажимента“, обърна се към хората на Слави Трифонов Тома Биков от групата на бившите управляващи.

„Г-н Биков, вие да говорите за лицемерие от трибуната на Народното събрание е висша форма на лицемерие …“ , му отвърна Филип Станев от ИТН. И напомни за миналото на Биков в дясната партия ДБГ, когато той беше яростен критик на лидера на ГЕРБ.

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!