партийна субсидия

ГЕРБ ще подкрепи предложението на „Има такъв народ“ за намаляване на партийните субсидии от 8 лева за глас на 1 лев за глас. Това заяви Росица Кирова от ГЕРБ-СДС по време на започналия дебат по Закона за политическите партии.

Този политически ход на партията на Бойко Борисов, обаче, по-скоро има за цел да унизи партията на Слави Трифонов, както и другите нови и „по-бедни“ партии. А за  „Има такъв народ“ ще е политически неприемливо да се отметне от предложението.

Кирова намекна, че промяната ще доведе до задкулисно финансиране на партиите. „Искам обаче да се замислите как ще се финансират партиите и как ще тече политическия живот в България, след като Конституционният съд излезе миналата седмица с  решение, че юридическите лица не могат да финансират партиите, каза тя.

От „Има такъв народ“ отговориха, че има много други начини за финансиране – членски внос, частни дарения. И изнесоха данни, че партията на Слави Трифонов се финансира само от членски внос, а 92% от приходите на ГЕРБ са от държавна субсидия. Според тях с намаляването на субсидията ще се спестят над 21 млн. лв. на година, или 85 млн. – за четири години. Сред аргументите на партията на Трифонов е, че партиите могат да се финансират от членски внос, който за формацията бил 10 лв. на година, и от дарения от физически лица.

Предложението предизвика разгорещен дебат в парламента.

От БСП и ДПС обявиха, че партиите трябва да получават достатъчно финансиране от държавата, за да не бъдат зависими от бизнеса и задкулусието.

И според ДПС, и според „Демократична България“ точно Конституционният съд посочва, че публичното финансиране на партиите е конституционен стандарт.

„Трябва да отвоюваме партиите от лапите на олигархията“, каза Атанас Славов от „Демократична България“ .

Депутатът от БСП Крум Зарков каза, че намаляването на субсидията ще прати партиите в сивия сектор, където ще са зависими от клиентели и обръчи от фирми.

Според Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ субсидията трябва бъде намалена. Татяна Дончева обаче смята, че и сега, и при намаляване на субсидията партиите ще имат черни каси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!