България Украйна

България трябва да изпрати оръжия на Украйна, гласува парламентът на страната в четвъртък, като инструктира правителството да представи план в рамките на следващия месец. Страната е сред малкото членки на ЕС, заедно с Унгария, които отказват да доставят директно оръжие на Киев пише „Политико“.

Около 175 депутати гласуваха в подкрепа на план от шест точки за предоставяне на военна помощ на Украйна, в който подробно се посочва, кои оръжия могат да бъдат доставени на Киев. Други 49 депутата гласуваха против предложението.

Това се случва, след като преди това парламентът блокира подобен ход, заради опозицията на приятелската на Русия Българска социалистическа партия (БСП), която тогава беше коалиционен партньор в правителството. През май, парламентът гласува против военната помощ и реши подкрепата за Украйна да не надхвърля помощта за военни ремонти.

Новоприетото предложение изисква от кабинета да започне преговори със съюзниците от НАТО за замяна и засилване на отбранителните способности в България, в замяна на по-бързото освобождаване на съветското военно оборудване. По време на дебата депутати от различни партии твърдяха, че предоставянето на военна помощ на Украйна може да бъде възможност за България да модернизира оръжейния си запас.

Президентът Румен Радев и министърът на отбраната Димитър Стоянов обаче се обявиха против идеята. Те заявиха, че българската армия не може да си позволи подобни доставки на оръжия, и че партньори като САЩ няма да предоставят заместващи оръжия като „подарък“.

Остава неясно, каква военна помощ може да бъде изпратена на Украйна и колко скоро може да се случи това.

Досега България косвено е доставила оръжия и боеприпаси на стойност най-малко 1 милиард евро на Украйна чрез други страни, купуващи нейните оръжия и изпращащи ги, в голяма полза за българската отбранителна индустрия, твърди изданието.

Още за България в международния новинарски поток – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук