Лукойл - Росенец
Лукойл

Кремъл спечели допълнителни 1 милиард евро за военните си усилия тази година, след като най-голямата руска частна петролна фирма „Лукойл“ се възползва от вратички в правилата за санкции на ЕС с помощта на България.

През декември миналата година Европейската комисия даде на България специална дерогация от забраната на ЕС за внос на руски петрол, позволявайки й да купува суров петрол от Москва до края на 2024 г. Условието на Брюксел беше дерогацията да защити сигурността на доставките на страната, но според разследването рафинерията в България преработва горивата и ги продава в чужбина, включително в страните от ЕС. Само между март и юли рафинерията на Лукойл е изнесла около 3 милиона барела горива, произведени от руски петрол.

Като се възползва от дерогацията – т.е. европейското изключени от санкциите срещу Русия заради водената от нея война срещу Украйна, бургаската рафинерия е натрупала солидни печалби. Анализаторите посочват, че тя произвежда горива и масла от евтината руска суровина, които изнася за страни извън Европейския съюз.

В докладът се посочва още, че продукцията след това се претоварва от кораб на кораб в открито море или на международни пристанища, за да се прикрият следите, след което горивата влизат в Европа и дори в САЩ.

„Текущата граница на цените на петрола, определена на 60 долара за барел, е нарушена. Руският петрол Уралс (Urals) се търгува на около 75 долара за барел“, се отбелязва в публикацията, според която руският износ продължава да нараства и достига „рекордните“ 3,72 млн. барела на ден в началото на октомври.

„Приблизително 20-25% от европейския внос на суров петрол и рафинирани продукти все още е с руски произход, често непряко през трети страни като Турция, ОАЕ, Мароко, Египет и Индия“, допълват изследователите.

Техните анализи установяват, че за първите девет месеца на годината бургаската рафинерия е преработила 4,5 милиона тона руски суров петрол.

„Това е осигурило в хазната на Кремъл близо 1 млрд. евро като преки данъци – сума достатъчна за управлението на наемническата група „Вагнер“ за година“, става ясно от публикацията.

Според експерти законово това не нарушава санкциите, защото има неяснотите в правилата на ЕС, включително относно това какво се счита за търговия, кои горива може да изнася България, ако не може да ги съхранява, и как Комисията събира данните за това.

Според „Политико“ няколко държави от ЕС призовават Брюксел да действа сега, за да затвори тези вратички. Трима дипломати от ЕС са казали на изданието, че Комисията трябва да преразгледа дерогацията за България преди приемането на 12-ия пакет от санкции, който се очаква през следващите дни.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук