Николай Денков
На снимката: Акад. Николай Денков

Българският премиер Николай Денков е изправен пред трудна битка, докато се опитва да накара властите да предприемат действия срещу влиянието на Кремъл в България.

Все по-популярната българска проруска партия „Възраждане“ преди два месеца инициира поругаването на офис на ЕС в София, забранява изказвания на депутати в парламента, заплашва хора на прайд събития и призовава враговете на руския президент Владимир Путин да бъдат унищожени. Какви са последствията за тях? Никакви!

Същото може да се каже и за веригата от мистериозни експлозии в оръжейни фабрики в България, които се случват докато София увеличава производството на оръжия за износ в Украйна. Инцидентите могат да се окажат сериозни руски атаки на българска територия, а софийските следователи са обвинявани в години на бездействие, прикриване и протакане на разследванията.

В интервю за POLITICO новият министър-председател на България Николай Денков каза, че е крайно време да се сложи край на този модел на правоохранителните органи и службите за сигурност да си затварят очите, когато трябва да се заемат със случаи, в които може да е замесена Москва.

Денков дойде на власт на 6 юни. Той е изправен пред трудната задача да насочи крехкото си правителство в пронатовска, и прозападна посока в страна, която руската пропаганда и мрежа държат в сериозна хватка, упражнявана чрез шпионските служби и организираната престъпност.

И все пак, в ранен опит да промени начина, по който България се справя с лостовете на руското влияние, той направи необичайната стъпка да порицае директно прокремълската, ултранационалистическа партия „Възраждане“, като заяви, че властите трябва да разследват дали нейното поведение е преминало законовите червени линии. На 27 юни Денков публично обвини партията, чиято подкрепа в момента е набъбнала до около 16%, в сравнение с 10% през есента, че е „неофашистка“ и че води „война… срещу европейските ценности“.

Когато го попитаха за неговия призив за действие срещу „Възраждане“, той каза, че българските власти често възприемат подхода си към руската намеса от заглавието на филма на Стенли Кубрик „Широко затворени очи“.

„Единственото нещо, което поисках, е различните институции да спрат да гледат настрани“, каза той пред POLITICO в Брюксел миналата седмица, като допълни, че публичните му забележки относно „Възраждане“ са били реакция на агресивните „лъжи“, използвани от партията, с които „плашат българското население“ и прокарват прокремълска пропаганда.

„Те разпространяват лъжите чрез социалните медии, за да изплашат населението и се опитат да използват тази среда, за да получат някаква политическа изгода“, добави Денков. Той отбеляза, че „Възраждане“ са прибегнали до „езика на агресията“ и подстрекателството. „Тази агресия става все по-видима и не може да бъде допусната да се развива повече“, добави той.

Наистина, лидерът на Възраждането Костадин Костадинов, наричан „Костя Копейкин“ заради промосковската си, анти-европейска позиция, не прави опити да прикрие своята лоялност. Малко след неуспешния бунт на Евгений Пригожин срещу Кремъл в края на миналия месец, той обяви, че е дълг на обикновените българи да унищожат „деформирания боклук“ – вероятно опонентите на Путин в България – които се надяваха, че въстанието на наемниците от групата Вагнер може да означава края на президента Путин. Партията иска и референдум за спиране на присъединяването на България към еврото, което е друг от приоритетите на Денков.

Не след дълго на призивът на Денков от 27 юни се обърна внимание. Същия ден столичната прокуратура заяви, че ще разследва Костадинов за реч на омразата и подбуждане към насилие. Костадинов отхвърли действията на Денков срещу него, като каза, че премиерът просто получава инструкции от американското посолство в София.

На въпроса дали се страхува, че този подход към Възраждане може да има обратен ефект и да увеличи подкрепата към партията, която твърди, че е жертва на прозападни репресии, Денков изрази съмнение, че това може да се случи, защото „те така или иначе твърдят точно това“, възрази той.

Пронатовското и проевропейско правителство на Денков бързо засили ангажиментите си за изпращане на оръжия в Украйна.

Това не само сблъска правителството с Москва, но и с президента Румен Радев, бивш пилот на МиГ 29, който показва двусмислено поведение относно позицията на България в НАТО и е враждебен към въоръжаването на Киев.

Това пренасочи вниманието към поредицата от необясними взривове и пожари в български оръжейни фабрики и складове, започнали още през 2011 г. Последният случай е в град Карнобат, на същото място, на което се случи инцидент миналата година, а собственикът го определи като руска атака.

Въпреки че години наред българските власти уж разследват инцидентите, те са мълчаливи относно това, какво наистина се е случило и дали руснаците са наредили атаки срещу съоръженията.

Денков се усъмни в умишлено забавяне. Попитан какво се случва той заяви:

„Не знам, защото нямам представа колко от тайните служби и прокурорската система наистина се опитват да намерят отговора.“

Внушенията на Денков, че властите никога не са обръщали твърде много внимание на случаи като „Възраждане“ и взривовете във фабриките, разкриват степента на руското влияние в българските институции. Много от най-влиятелните личности в България произхождат от службите за сигурност от времето на комунизма, свързани с Москва. Тези сенчести олигарси заграбиха основни национални активи след падането на Берлинската стена и създадоха организирани престъпни мрежи, които все още са широко разпространени в България. Те точат средства от ЕС, извършват рекет и контрабанда на наркотици, оръжие и хора.

Денков обаче изрази надежда, че нещата ще се променят.

„До голяма степен съм убеден, че българският народ е проевропейски настроен. За съжаление българите са жертва на много активна и много агресивна прокремълска, пропутинска пропаганда. Трябва да обясним на хората какви са ползите от това да сме пълноправни членове на Европейския съюз и НАТО“, каза Денков и подчерта, че този момент, според него, „никога не е бил обясняван правилно“ на населението.

Един от приоритетите на новото правителство е широкообхватна реформа на разузнавателните служби за изкореняване на агентите на Москва.

Но опитите на властите срещнаха съпротива от страна на президента Радев, смятан за промосковска фигура. Той в момента се опитва да предотврати каквато и да е промяна в системата.

За да преодолее тази пречка, реформаторското правителство ще се опита да промени закона, което ще отнеме „един или два месеца“, каза Денков, „освен ако президентът не промени мнението си, което би било доста разумно за него.“

Премиерът е изправен пред трудна битка в опити да отърве страната си от руското влияние. Както той самият признава, не може да се каже докъде стига обхватът на Москва.

На въпрос дали смята, че президентът Радев повтаря позицията на Русия от лично убеждение или изпълнява директни заповеди от Кремъл, Денков се засмя. След момент на размисъл той отговори: „Не мога да отговоря на тези въпроси. Не знам отговорите.

*Текстът е публикуван в „Политико“. Преводът е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук