бойко борисов
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Посещение на президента на Украйна Володимир Зеленски у нас би било добър знак за демократичната общност в България, препотвърждаване на евроатлантическите цели и признание за всичко, което правим последните месеци, това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Президентът Зеленски е един от хората, които в момента определят световната политика, водейки война с агресора Русия. Подобно посещение би било много добър знак за демократичната общност в България, за препотвърждаване на евроатлантическите задачи и цели. Признание и за това, което България прави в последните месеци. Ако има такава визита, с него, разбира се, ще се видим“, посочи бившия премиер.

„Има две теми, които много ме притесняват… едната по-малко вече. Първата – язовирът „Нова Каховка“. Засега Господ е нас и може и да няма поражения. Но това, което Зеленски каза в разговор с френския президент Макрон за проблемите в АЕЦ „Запорожие“. Това много ме притеснява. Това е най-голямата ядрена бомба в Европа. Трябва световната общност да гарантира, че тази голяма ядрена централа няма да се превърне в ядрена бомба“, обясни Борисов.

Относно вчерашното изявление на бившия главен прокурор Иван Гешев Борисов коментира така:

„Всичко, което направи в последните си дни като главен прокурор, е било в подготовка на неговия политически проект“ и беше категоричен: „на съучениците на Гешев имунитета си няма да го дам“.

„Моя имунитет го дава българския народ, слагайки ме на първо място и на избори, и в социологически агенция, и като политическа личност”, допълни Борисов.

По-късно обаче, типично в негов стил, той промени мнението си и все пак обяви, че ще се откаже от имунитета си. Той заяви, че решението е взел след разговори с ПГ на ГЕРБ-СДС и че не иска да става жертва на шантаж:

„Ще си дам имунитета въпреки толкова очевидното, направено от тогавашния главен прокурор срещу мен, но аз вярвам и на българския съд, и на българската прокуратура. Няма да бъда жертва на шантаж и изнудване, за да си прокарват и едните, и другите решения“.

Относно отменената от ГЕРБ вчера лидерска среща с ПП-ДБ, Борисов коментира:

“По принцип лидерските срещи не са фиксирани. Те могат да се провеждат и по три пъти на ден, ако е необходимо. Вчерашния ден имаше няколко важни решения, които трябваше да се вземат, и с Кирил Петков бяхме в непрекъсната комуникация, за да се проведат комисията по енергетика, комисията по отбрана – да вземат необходимите решения относно декларацията за подкрепа на Украйна за членството й в НАТО, декларация за ВСС да не избират главен прокурор в този състав и др. Днес ще се видим“, обясни лидерът на ГЕРБ.

По думите на Борисов, лидерската среща е насрочена за 10 часа днес, но това не били срещи, от които непременно ще произлизат новини.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук