Русия да изтегли войските си от границата с Украйна. Този ултиматум бе отправен от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той уточни, че става въпрос за  армията и бойните съоръжения, които са разположени с опасна близост до границата с Украйна. „Русия трябва да прекрати това струпване на войски в и около Украйна, да спре провокациите си и незабавно да деескалира напрежението“, каза висшият навоски чиновник. Новината предаде Ройтерс.

През последните седмици Русия е разположила хиляди войници в бойна готовност недалеч от украинската граница. Това е най-голямото струпване на руски войски в района от анексирането на Крим през 2014 г.

Русия иска корабите на САЩ далеч от Черно море

Същевременно Русия предупреди САЩ, че не иска американски кораби в Черно море. И отвърна на ултиматума с ултиматум: „САЩ да стои далеч от Крим „за тяхно добро“, предаде Ройтерс. Според руския зам.-външен министър Сергей Рябков изпращането на натовски кораби в Черно море е провокация.  Целта й е да пробва докъде може да опъне и колко могат да издържат нервите на Кремъл.

„Американските кораби няма какво да търсят край нашите брегове, това си е чиста провокация. Те тестват нашата сила, играят си с нашите нерви, но няма да успеят“, каза Кремъл.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!