„Обезпокоени сме от днешните съобщения от Америка за ваксината на „Янсен”. Очакваме в края на деня да имаме решение. Това ще стане след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде становище. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Коментарът на Ангелов дойде, след като световните агенции съобщиха, че най-висшите американски здравни власти препоръчаха „пауза“ в използването на ваксината на Johnson & Johnson. Поводът е, че се разследват всякакви връзки между нея и кръвни съсиреци. Именно от тази ваксина „Янсен“ в четвъртък очакваме да пристигнат първите 14 400 дози.

САЩ спря „Ярсен“ временно

Федералните здравни агенции в САЩ призоваха за незабавно спиране на употребата на еднодозовата коронавирусна ваксина на Johnson & Johnson. Поводът е, че шест нейни получатели развиха рядко заболяване. Пациентите образуват кръвни съсиреци в рамките на около две седмици след ваксинацията. И шестимата получатели са жени на възраст между 18 и 48 години. Една жена е починала. Друга жена в Небраска е хоспитализирана в критично състояние, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

7 милиона са ваксинирани с „Ярсен“ в САЩ

Досега близо 7 милиона души в Съединените щати са получили ваксини на Johnson & Johnson и още около 9 милиона дози са били изпратени в отделните щати, според данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

„Препоръчваме пауза в употребата на тази ваксина от съображения за предпазливост“, заявиха д-р Питър Маркс, директор на Центъра за оценка и изследване на биологичните продукти на Администрацията по храните и лекарствата, и д-р Ан Шукат, главен заместник-директор на CDC, в съвместно изявление. То гласи: „В момента тези нежелани събития изглеждат изключително редки.“

Днес в България пристигнаха 19 200 дози от Оксфордската ваксина „Астра Зенека“.

Ако пациентите не искат втора доза „АстраЗенека“, я заменят с друга

„Обсъждаме всеки, който желае да си постави ваксината на „Астра Зенека”, да си я постави. А за тези, които не желаят да си я поставят, ще вземем решение – един от вариантите е втората доза да бъде заменена с РНК ваксина“. Това обясни министърът на здравеопазването. Вчера обаче световни специалисти препоръчаха ваксините да не се сменят. Те препоръчаха първа и втора доза да са на един и същ производител.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!